Η ασπιρίνη μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με άλλα ακριβότερα σκευάσματα που λαμβάνουν πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια αλλά με κανονικό καρδιακό παλμό, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ασθενείς, διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη είναι εξίσου αποτελεσματική με την πλέον συχνά συνταγογραφούμενη βαρβαρίνη, στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Βέβαια κάθε δραστική ουσία έχει και κινδύνους, αλλά τα οφέλη τους είναι όμοια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο στη Μ.Βρετανία οι πάσχοντες ανέρχονται σε 900.000 ενώ στις ΗΠΑ σε έξι εκατομμύρια.

Όταν η καρδιακή λειτουργία είναι ανεπαρκής, η κατανομή του αίματος στον οργανισμό δεν γίνεται σωστά και ως συνέπεια είναι το αίσθημα κόπωσης που βιώνει ο ασθενής. Η μη αποτελεσματική κατανομή του αίματος στα όργανα του σώματος δημιουργεί κίνδυνο θρόμβωσης. Αν ένας θρόμβος αίματος παρεμποδίσει την παροχή αίματος από και προς τον εγκέφαλο, τότε εκδηλώνεται εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι πάσχοντες συνήθως ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του κινδύνου σχηματισμού θρόμβων αίματος. Ωστόσο, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια εξηγούν ότι δεν είναι γνωστό αν η ασπιρίνη ή η βαρφαρίνη είναι η καλύτερη θεραπεία για το 75% των ασθενών που πάσχουν μεν από καρδιακή ανεπάρκεια αλλά έχουν φυσιολογικό καρδιακό παλμό.

Οι επιστήμονες χορήγησαν στους 2.305 ασθενείς (από 11 χώρες) είτε ασπιρίνη, είτε βαρφαρίνη. Ο συνδυαστικός κίνδυνος θανάτου, εγκεφαλικού επεισοδίου και μείζονος αιμορραγίας ήταν ίδιος και με τα δύο φάρμακα.

Οι ασθενείς που πήραν βαρφαρίνη είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά είχαν υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας. Μετά από τέσσερα χρόνια θεραπεία το όφελος ήταν «μικρό», αλλά «οριακό» και «αβέβαιης κλινικής σημασίας».

«Συνεπώς δεν είναι υποχρεωτικό να χορηγείται η βαρφαρίνη κατ’ αποκλειστικότητα, όταν υπάρχει και η εναλλακτική της ασπιρίνης», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

«Εφόσον ο συνολικός κίνδυνος και τα οφέλη είναι όμοια μεταξύ ασπιρίνης και βαρφαρίνης, οι ασθενείς και ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να συναποφασίζουν για την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να επιτυγχάνεται το άριστο δυνατό αποτέλεσμα», σημειώνει ο Δρ Σουνιτσι Χομμα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ωστόσο ο Δρ Άντριου Κλάρκ της Βρετανικής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας σημειώνει ότι «η μελέτη αποδεικνύει ότι η βαρφαρίνη μειώνει αξιοσημείωτα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια, συγκριτικά με την ασπιρίνη, αλλά πάντα με τον κίνδυνο της μείζονος αιμορραγίας. Αυτό σε πρακτική βάση σημαίνει ότι για κάθε ξεχωριστό ασθενή θα πρέπει πάντα να συνεκτιμάμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε συνάρτηση πάντα με τον κίνδυνο αιμορραγίας. Προσωπικά θα εκτιμούσα ως μικρότερης σημασίας ένα αιμορραγικό επεισόδιο, συγκριτικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο, άρα είμαι υπέρ της βαρφαρίνης.»

healthin.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook