Ποινική δίωξη για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και δωροδοκία άσκησε ο εισαγγελέας στους δύο επίορκους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης που συνελήφθησαν την Παρασκευή κατηγορούμενοι ότι ζητούσαν χρήματα από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο Ηράκλειο, προκειμένου να προωθήσουν την κοινοτική οικονομική ενίσχυση που είχε ζητήσει και εκκρεμούσε από το 2009.

Πρόκειται για έναν 58χρονο άνδρα και μία 56χρονη γυναίκα, οι οποίοι υπηρετούν στο τμήμα προγραμματισμού και ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε στον 27ο τακτικό ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να πάρουν προθεσμία για την ερχόμενη Τετάρτη.

Εναντίον τους ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και δωροδοκία, ενώ τους παρέπεμψε στον 27ο τακτικό ανακριτή, απ’ τον οποίο αναμένεται να πάρουν προθεσμία για την ερχόμενη Τετάρτη.

Η καταγγελία του επιχειρηματία

Σύμφωνα με την καταγγελία του επιχειρηματία, οι δύο υπάλληλοι τον εκβίαζαν, ζητώντας του ως προμήθεια το 10% της επιχορήγησης , ύψους 3 εκατ. ευρώ, που είχε εγκριθεί από το 2009 για την ανακαίνιση της ξενοδοχειακής μονάδας.

Οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι "αρκέστηκαν" ύστερα από «παζάρια» και συμβιβάστηκαν με μια μίζα της τάξεως των 80.000 ευρώ αντί του ποσού των 300.000.

Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε το περιστατικό στη νέα Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, η οποία ενημέρωσε την Οικονομική Αστυνομία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δύο υπάλληλοι, μόλις παρέλαβαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα ύψους 10.000 ευρώ, τα οποία φέρεται ότι ήταν η προκαταβολή που ζητούσαν.

Εκ μέρους των κατηγορουμένων πάντως, η 56χρονη γυναίκα, μέσω του συνηγόρου της, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με όσα της αποδίδονται. Υποστηρίζει ότι είχε δανείσει χρήματα στον συνάδελφό της, ο οποίος της τα επέστρεψε. Όπως ισχυρίζεται η 56χρονη, δεν γνωρίζει από πού προέρχονταν αυτά τα χρήματα και δεν έχει ιδέα για το πώς βρέθηκε με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.


Η Α. Διαμαντοπούλου για την υπόθεση


Το απόγευμα της Παρασκευής, μόλις αποκαλύφτηκε η υπόθεση,  η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άννα Διαμαντοπούλου  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ή θα τσακίσουμε τη διαφθορά ή η διαφθορά θα τσακίζει τη χώρα.

Οι νέοι επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων έχουν σαφή εντολή και σχέδιο: «Επιχείρηση Φως». Κάθε υποψία, κάθε καταγγελία, κάθε καθυστέρηση ελέγχεται και οδηγείται με κάθε τρόπο σε κάθαρση.

Τους συγχαίρω για τα άμεσα αποτελέσματα και το καθαρό μήνυμα: Η έντιμη διοίκηση δεν σταματά ποτέ, δείχνοντας μηδενική ανοχή στο έγκλημα καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος".