Ολυμπιακό… ρεκόρ έσπασε ο πλούτος των οικονομικά ισχυρών της Βρετανίας, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», που αναδημοσιεύει σήμερα το Έθνος, είδαν τις περιουσίες τους πέρυσι να αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Εν μέσω κρίσης και τη στιγμή που οι περισσότεροι Βρετανοί είδαν τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται, οι 1.000 πλουσιότεροι συμπολίτες τους, μεταξύ των οποίων 6 Ελληνες και δύο Κύπριοι, αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 4,7%, δηλαδή πάνω από 509,8 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται τα τελευταία 24 χρόνια.

Από τους 1.000 Κροίσους, οι 77 ανήκουν στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων, δύο περισσότεροι από ό,τι το 2008, πριν ξεκινήσει η κρίση στην Ευρώπη. Στην κορυφή της λίστας δεν βρίσκονται Βρετανοί αλλά τρεις μεγιστάνες από το εξωτερικό, οι οποίοι ζουν στη Βρετανία. Ο Ινδός Λάξμι Μίταλ παραμένει πρώτος από το 2005, παρότι έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της περιουσίας του με 15,5 δισ., ακολουθούμενος από τον Ουζμπέκο Αλισερ Ουσμάνοφ, με περιουσία που ανέρχεται στα 15,1 δισ. ευρώ.

Τρίτος παραμένει ο Ρώσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς, με 11,6 δισ., καθώς υπέστη απώλειες της τάξης των 982 εκατ.

Ο πρώτος γεννημένος στη Βρετανία δισεκατομμυριούχος είναι ο δούκας του Ουέλινγκτον, ο οποίος βρίσκεται στην 7η θέση με περιουσία 9 δισ. ευρώ και αποτελείται κυρίως από ακίνητα στις προνο­μιούχες γειτονιές Μπελγκρέβια και Μέιφερ.

Η πρώτη γυναίκα που συναντά κανείς στη λίστα είναι η πρώην «Μις Ηνωμένο Βασίλειο», Κέρστι Μπερταρέλι, που έχει περιουσία 9,1 δισ. ευρώ από κοινού με τον σύζυγό της, Ερνέστο.

Αριστοτέλης Μυστακίδης

Ειδικότητά του τα μέταλλα

Από τον Αριστοτέλη Ωνάση στον Αριστοτέλη Μυστακίδη. Κορυφαίο στέλεχος της πολυεθνικής Glencore, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της «Sunday Times» με τους πλουσιότερους Ελληνες στη Μεγάλη Βρετανία.

Η περιουσία του εκτινάχθηκε όταν η κολοσσιαία εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών Glencore με αποτίμηση στα 61 δισ. δολάρια εισήλθε στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου.

Ο 50χρονος Μυστακίδης γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά έχει τη βρετανική υπηκοότητα.

Τρύφων Νάτσης

Στο τιμόνι του μεγαλύτερου fund

Ο Τρύφων Νάτσης φιγουράρει στην 417η θέση της λίστας με περιουσία 180 εκατ. λίρες (περίπου 146 εκατ. ευρώ). Είναι εκ των πέντε συνιδρυτών της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard Asset Management, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης.

Κρις Ρόκος

O «μάγος» των ομολόγων

Ο Κρις Ρόκος μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα «αστέρια» της βιομηχανίας των hedge funds, ωστόσο με περιουσία 226,8 εκατ. ευρώ (230 εκατ. λίρες) που απέκτησε από τη μέχρι τώρα θητεία του στις εταιρείες επενδύσεων κεφαλαίων τον έχει καταστήσει έναν εκ των πλουσιότερων Ελλήνων στη Βρετανία (329ος στη λίστα των 1.000). Ο Ρόκος, όπως και ο Νάτσης, είναι ένας εκ των ιδρυτών της Brevan Howard Asset Management.

Μιχάλης Λεμός

Εφοπλιστής με πολλές μπίζνες στην ξηρά

Γόνος της παραδοσιακής εφοπλιστικής οικογένειας, ο Μιχάλης Λεμός βρίσκεται δεύτερος στη λίστα με τους πλουσιότερους Ελληνες που ζουν στη Βρετανία, και 138ος στη γενική κατάταξη.

John Ζοχώνης

Παράδοση 133 ετών, χαρτοφυλάκιο 274 εκ.

Μεγιστάνας του σαπουνιού ο ελληνικής καταγωγής John, με προσωπική περιουσία 274 εκ. λίρες, (222 εκατ. ευρώ) βρίσκεται στη θέση 289. Ο βιομηχανικός κολοσσός του Ελληνα μεγιστάνα «Paterson & Zochonis» βασικός μέτοχος της ελληνικής ελαιουργικής εταιρείας «Μινέρβα» είχε τις ρίζες του στη Σιέρα Λεόνε.

Γιάννης Γουλανδρής

O αρχικαπετάνιος της αυτοκρατορίας

Ο Γιάννης Γουλανδρής, ηλικίας 82 ετών, είναι ένα από τα τρία αδέρφια που δημιούργησαν μια ναυτιλιακή «αυτοκρατορία». Η συνολική περιουσία της οικογένειας Γουλανδρή, σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes», ξεπερνάει το 1 δισ. λίρες.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook