Δες όποιο sci-fi έπος θες, Star Wars, Star Trek, Battlestar Galactica, Lost In Space. Θα ακούσεις για τηλεμεταφορές, για σπαθιά με ακτίνες, μαγνητικές ασπίδες, φουτουριστικές πανοπλίες, πιστόλια με lazer και διαστημικούς σταθμούς με πυρηνική πρόωση ικανούς να ταξιδεύουν ολόκληρα έτη φωτός στο διάστημα μιας ζωής.

Οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες φαντάζοταν έναν, κυρίως, βίαιο κόσμο, μια ζωή σε ένα απολύτως τεχνητό περιβάλλον και πολιτισμούς σε κάποιο μακρινό γαλαξία.

Κοιτώντας, όμως, στο διάστημα απέτυχαν να κάνουν επιτυχείς προβλέψεις για το πως θα είναι ζωή στη δεύτερη μετά Χριστό χιλιετία . Με κινητά τηλέφωνα και pda (μικρές μόνο αναφορές στο Star Trek), διαδίκτυο, Wikipedia, Facebook, Twitter, Wi-Fi, ηλεκτρονική ενημέρωση, εργασία από απόσταση, multimedia εκπαίδευση. Πάνω από όλα απέτυχαν να προβλέψουν  ένα προσωπικό υπολογιστή σε κάθε σπίτι, σε κάθε γραφείο.

Παρακάτω θα βρεις τις εξαιρέσεις στον κανόνα των αποτυχημένων προβλέψεων.

Προσωπικός υπολογιστής και διαδίκτυο

O συγγραφέας Άρθουρ Κλαρκ, από το 1974, είχε προβλέψει ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα αποκτήσουν το μέγεθος και τις λειτουργίες που χρειάζεται για να μπουν σε κάθε σπίτι! Όχι στα βιβλία του αλλά σε μία συνέντευξη.

Στο ίδιο βίντεο προβλέπει τη χρήση τους σαν συσκευές επικοινωνίας, με λίγα λόγια το ίντερνετ: \”…στο 2001 θα έχει έναν υπολογιστή στο σπίτι, όχι τόσο μεγάλο, αλλά τουλάχιστον μια κονσόλα με ένα πληκτρολόγιο, με την οποία θα μιλάει σε φιλικούς τοπικούς υπολογιστές και θα έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την καθημερινή του ζωή, τις ενημερώσεις της τράπεζας, τις κρατήσεις για το θέατρο…\”

Ρομποτικές οικιακές συσκευές

\"\"

Μπορεί να μη στολίζουν δέντρα, αλλά ρομποτικές κατασκευές που σκουπίζουν και πλένουν ρούχα υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στο εμπόριο. Ακριβά; Μπορεί, αλλά υπάρχουν!

Σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται και ρομπότ που πλένουν πιάτα. Όπως ακριβώς είχε προβλέψει το Popular Electronics το 1958!

Κυλιόμενος διάδρομος και τροποποίηση του καιρού

\"\"

Ο κυλιόμενος διάδρομος είναι πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες και δεν χρησιμοποιείται για αναψυχή όπως είχαν προβλέψει οι κάρτες της σοκολατοποιίας Hilderbrand. Και ο βομβαρδισμός της ατμόσφαιρας με διάφορες χημικές ουσίες για τη βελτίωση του καιρού δεν γίνεται με το κανόνι της καλοκαιρίας αλλά με αεροσκάφη (το περίφημο μας ψεκάζουσι που έδιωξε τη βροχή στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου).

Αλλά, τις προβλέψεις αυτές, που έγιναν πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο με ορίζοντα 100 ετών, δεν τις λες αποτυχημένες. Όπως και το υποβρύχιο για τουριστικούς σκοπούς επειδή ο θάλαμος των επιβατών είναι στο πάνω μέρος του σκάφους!

\"\"
 

Multimedia εκπαίδευση

\"\"

Δεν είναι σίγουρο αν ο καλλιτέχνης εννοούσε κυριολεκτικά ότι μέχρι το έτος 2000 θα υπάρχουν υπάρχουν μηχανές που θα αλέθουν βιβλία αναπαράγοντας το περιεχόμενο με ήχο ή προσπαθούσε να το αποδώσει μεταφορικά. Τα audiobook, όμως, χρησιμοποιούνται για την εκμάθηση ξένων γλωσσών εδώ και δεκαετίες ενώ τα audiobook λογοτεχνίας κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους και στην ελληνική αγορά!

Αερομεταφερόμενο πεζικό

\"\"

Στρατιώτης με ατομικό ελικόπτερο; Μάλλον όχι και τόσο καλή ιδέα, παρά τις προβλέψεις του Modern Mechanix το 1956. Η ιδέα, όμως, του αερομεταφερόμενου πεζικού με ελικόπτερα ήταν βασική επιχειρησιακή προσέγγιση στον πόλεμο του Βιετνάμ 20 χρόνια μετά!

Wikipedia

Μια από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις είναι η συνεργασία της Atari με την Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα γύρω στα 1982. Τα σκίτσα είναι του Γκλεν Κιν της Disney και προβλέπουν σχεδόν όλους τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε τους φορητούς υπολογιστές σήμερα.

Σε επαγγελματικά ταξίδια

\"\"

Σε μουσεία

\"\"

Στα σχολεία

\"\"

Και για να ρίξεις την Τασούλα

\"\"

oneman.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook