Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τα ελλείμματα, όπως άφησε να εννοηθεί το Σάββατο ο Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Όλι Ρεν, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

«Το Σύμφωνο συνεπάγεται ένα αξιοσημείωτο περιθώριο για αξιολόγηση, που βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη και τις νομικές διατάξεις του, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του. Υπογραμμίζει τη διαρθρωτική βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα και συνεπάγεται τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά τους μεγέθη και τις μακροοικονομικές συνθήκες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω δηλώσεις είναι συνυφασμένες με το νέο κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που τίθενται υπέρ της αναγκαιότητας μέτρων στήριξης της ανάπτυξης, αφού η συνταγή της λιτότητας, ως φαίνεται, δεν είναι αρκετή για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση.

Ακόμη, ο επίτροπος, τάσσεται υπέρ της αύξησης των κρατικών δαπανών για μεγάλα έργα υποδομών, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ παράλληλα περνά το μήνυμα ότι είναι πρόθυμος να υποστηρίξει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων που έχουν αποφασιστεί στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό είναι πως στέλεχος του συντηρητικού κόμματος της Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι οι όροι του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν θα χαλαρώσουν, ακόμα και αν κερδίσει στις γαλλικές εκλογές ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

«Το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν πρέπει να χαλαρώσει. Οι εταίροι μας βλέπουν τα πράγματα κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν πιστεύω ότι θα απομακρυνθούν από το σύμφωνο, ακόμα κι αν η Γαλλία αποκτήσει νέο πρόεδρο», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φόλκερ Κάουντερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung .

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ, Πιέρ Μοσκοβισί, επιχειρεί να καθησυχάσει τη Γερμανία σε περίπτωση νίκης του σοσιαλιστή υποψηφίου, τονίζοντας ότι ο Ολάντ δε θέλει να προκαλέσει κρίση.

«Δε θέλουμε να προκαλέσουμε κρίση. Σε περίπτωση αλλαγής της εξουσίας, η γαλλο-γερμανική φιλία θα παραμείνει ένα ουσιαστικό θέμα της πολιτικής μας», είπε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Γνωρίζουμε ότι η Αγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε να νικήσει ο Νικολά Σαρκοζί. Εάν ο Φρανσουά Ολάντ κερδίσει τις εκλογές, θα δείξουμε ότι τίποτα δε θα κλονίσει τη γαλλο-γερμανική φιλία. Ακόμα και μια αλλαγή της εξουσίας δεν θα επηρεάσει τη φιλία αυτή», πρόσθεσε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook