Άνοιξαν οι κάλπες στις 7 το πρωί για τις πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Σε αυτές τις εκλογές καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται σε 359.959.


-Παρατείνεται η λειτουργία των Γραφείων Ταυτοτήτων για τις εκλογές

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που διανύουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του «εκλέγειν».

Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη
στερητική δικαστική συμπαράσταση.

β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.( άρθρο 5 του π.δ 26/2012).

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και οι εκλογείς - για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα - πρέπει να επιδείξουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφ' όσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Πως ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για τον σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Σταυροί προτίμησης

Στις βουλευτικές εκλογές ισχύει ο σταυρός προτίμησης. Τα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν σταυρό προτίμησης είναι έγκυρα και η ψήφος πηγαίνει υπέρ του κόμματος. Για τη σταυροδοσία ισχύουν τα εξής:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, σημειώνεται ένας σταυρός. Οι περιφέρειες αυτές είναι οι εξής: Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Φλωρίνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρεβέζης, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδος, Αργολίδος, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Ρεθύμνης, Λασιθίου.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, σημειώνονται έως και δύο σταυροί. Οι περιφέρειες αυτές είναι οι εξής: Έβρου, Καβάλας, Β΄Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Α΄Πειραιά, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου, Χανίων.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, σημειώνονται έως και τρεις σταυροί. Οι περιφέρειες αυτές είναι οι εξής: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Β΄ Πειραιά, Αττικής, Ηρακλείου.

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, σημειώνονται έως και τέσσερις σταυροί. Οι περιφέρειες αυτές είναι οι εξής: Α΄Θεσσαλονίκης, Α΄Αθηνών, Β΄Αθηνών.

Στο site του υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, στο banner «Μάθε πού ψηφίζεις», οι εκλογείς γράφοντας τα στοιχεία τους έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν το εκλογικό τους τμήμα και να το εντοπίσουν από τον ηλεκτρονικό χάρτη που εμφανίζεται, για μεγαλύτερη ευκολία.

Επίσης, για τους εκλογείς του Δήμου Αθηναίων οι πληροφορίες διατίθενται στον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Αθηναίωνwww.cityofathens.gr μέσω του banner «ΕΚΛΟΓΕΣ».

Στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου οι ψηφοφόροι που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ να μάθουν πού ψηφίζουν, θα λειτουργούν οι εξής 10 τηλεφωνικές γραμμές: 213–15.11.125, 213–15.11.143, 213–15.11.153, 213–15.11.119, 213–15.11.146, 213–13.61.154, 213–13.61.160, 213–13.61.161, 213–13.61.165, 213–13.61.182, οι οποίες θα παρέχουν πληροφορίες για τα εκλογικά τμήματα την Παρασκευή 04/05/2012 από 08.00 έως 20.00, το Σάββατο από 08.00 έως 19.00 και την Κυριακή από τις 07.00 έως τη λήξη της ψηφοφορίας.

Tα εκλογικά κέντρα στη Κρήτη

Με αποφάσεις των τεσσάρων Αντιπεριφερειαρχών της Κρήτης καθορίστηκαν τα 1.212 εκλογικά τμήματα στα οποία θα προσέλθουν για να ψηφίσουν στις εκλογές της 6ης Μαίου, οι 531.792 εγγεγραμμένοι εκλογείς στην Κρήτη, καθώς και οι ετεροδημότες άλλων περιοχών που θα ψηφίσουν στο νησί τους υποψηφίους των εκλογικών περιφερειών στις οποίες έχουν διατηρήσει τα δικαιώματά τους.

Ειδικότερα :

Στην Εκλογική Περιφέρεια Χανίων οι 139.990 εγγεγραμμένοι και οι ετεροδημότες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε 321 εκλογικά τμήματα.

Δείτε εδώ που θα ψηφίσετε στην Ε.Π.Χανίων.

Σημείωση 1 : Με νεώτερη απόφαση α) στο αριθμ. 73ο εκλογικό τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος Γραμβούσας της Δημοτικής Ενότητας Κισσάμου του Δήμου Κισσάμου, ως κατάστημα ψηφοφορίας θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου Γραμβούσας, αντί του πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Γραμβούσας και

β) στο 16ο εκλογικό τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος Γαβαλοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Βάμου του Δήμου Αποκορώνου, θα χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα ψηφοφορίας το πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Γαβαλοχωρίου, αντί του πρώην Δημοτικού Σχολείου Γαβαλοχωρίου

Σημείωση 2 : Με νεώτερη απόφαση στο αριθμ. 67ο εκλογικό τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος Βλάτους της Δημοτικής Ενότητας Ινναχωρίου του Δήμου Κισσάμου ως κατάστημα ψηφοφορίας θα χρησιμοποιηθεί το πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Βλάτους αντί του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βλάτους.

Σημείωση 3 : Με νεώτερη απόφαση στο αριθμ. 96ο εκλογικό τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος Ποταμίδας της Δημοτικής Ενότητας Μυθήμνης του Δήμου Κισσάμου ως κατάστημα ψηφοφορίας θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ποταμίδας αντί του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ποταμίδας

Στην Εκλογική Περιφέρεια Ηρακλείου, οι 249.726 εγγεγραμμένοι και οι ετεροδημότες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε 524 εκλογικά τμήματα.

Δείτε εδώ που θα ψηφίσετε στην Ε.Π.Ηρακλείου


Σημείωση : Με νεώτερη απόφαση αλλάζει το κατάστημα ψηφοφορίας του 19 εκλογικού τμήματος ως ακολούθως: 19 ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ/ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΠΑΡΑΝΥΜΦΩΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ - ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ Από : ΑΛΕΞΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Εως : ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 257

Στην Εκλογική Περιφέρεια Ρεθύμνου, οι 70.557 εγγεγραμμένοι και οι ετεροδημότες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε 198 εκλογικά τμήματα.

Δείτε εδώ που θα ψηφίσετε στην Ε.Π.Ρεθύμνου

Στην Εκλογική Περιφέρεια Λασιθίου, οι 71.519 εγγεγραμμένοι και οι ετεροδημότες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε 169 εκλογικά τμήματα.

Δείτε εδώ που θα ψηφίσετε στην Ε.Π.Λασιθίου


Στις 21:30 η πρώτη εκτίμηση

Μακρά προβλέπεται η εκλογική νύχτα καθώς όπως είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα θα είναι δυνατή γύρω στις 9:30 το βράδυ.

«Τεχνικά η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα θα είναι δυνατή γύρω στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής, από το 10 έως το 13% των εκλογικών τμημάτων της χώρας», τόνισε.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι υπάρχει κι ένα πολιτικό θέμα και δεν μπορεί να πει κανένας από τώρα εάν το δείγμα αυτό θα είναι επαρκές, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι, λόγω της ιδιαιτερότητας της συμμετοχής πολλών κομμάτων στην εκλογική αναμέτρηση. «Αν για παράδειγμα υπάρξουν δυο τρία κόμματα που είναι πάνω-κάτω στο 3% τότε θα παίζουν οι έδρες και δεν θα μπορεί να σταθεροποιηθεί η πρόβλεψη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιαννίτσης επανέλαβε ότι το σύστημα για τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων, έχει προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στις όποιες απειλές, κάτι για το οποίο διαβεβαίωσαν και οι άνθρωποι της Singular Logic.

Κλειστά μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Κλειστά για το κοινό θα είναι όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι την Κυριακή, 6 Μαΐου, λόγω διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Στις περιπτώσεις διπλής βάρδιας, θα εφαρμοστεί ωράριο λειτουργίας μονής βάρδιας.