Με τον τίτλο «Βρίσκοντας ευκαιρίες στη βασανισμένη από την ύφεση Ελλάδα», ο δημοσιογράφος Μπιλ Κάρι, σε ολοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα «The Globe and Mail», αναφέρεται σε ορισμένες πρόσφατες καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και στους... κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχιζόμενη κρίση χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εμπορικό ισοζύγιο Καναδά - Ελλάδας είναι αρνητικό, αφού έχει μετακινηθεί από το πλεόνασμα των 20 εκατ. δολαρίων το 2007 (όταν οι συνολικές εξαγωγές είχαν ανέλθει σε 155 εκατ. δολάρια) σε εμπορικό έλλειμμα ύψους 80 εκατ. δολαρίων το 2011, με συνολικές εξαγωγές 88 εκατ. δολαρίων.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις καναδικές εταιρείες που έχουν επενδύσει πρόσφατα στην Ελλάδα, όπως η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών του Βανκούβερ Endurance Wind Power, που εκτιμάται ότι οι εξαγωγές της στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα κινηθούν ετησίως σε 80 εκατ. δολάρια.

Το άρθρο εστιάζει, επίσης, στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού El Dorado, που θα δραστηριοποιηθεί στη Θράκη. Το έργο αποτιμάται περίπου σε 190 εκατ. δολάρια και υπόσχεται 400 θέσεις εργασίας για την κατασκευή του ορυχείου και 200 θέσεις εργασίας για τη συνεχή εξόρυξη χρυσού.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Ελευθέριος Αγγελόπουλος, υπογράμμισε στον δημοσιογράφο ότι η ταχεία επένδυση της El Dorado αποδεικνύει πως οι δομές στην Ελλάδα αλλάζουν γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ κάλεσε τους Ελληνοκαναδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα.

«Η Ελλάδα αλλάζει» τόνισε ο Έλληνας πρέσβης, σημειώνοντας: «Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται και πιστεύω ότι σε αυτό το νέο, θετικό επιχειρηματικό πλαίσιο, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις».

Στο ίδιο κλίμα, ο Mάρτιν Σβέρτφεγκερ, οικονομολόγος της καναδικής τράπεζας Toronto-Dominion, ο οποίος ασχολείται με τις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι αλήθεια πως υπάρχουν ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι πρώτες ύλες.

Ωστόσο, ο ίδιος προβλέπει πως τελικά η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, «προκαλώντας τεράστιο κίνδυνο στις συναλλαγματικές ισοτιμίες για τους επενδυτές».

parapolitika.gr