Σε πέντε χώρες έχουν στηθεί σήμερα, Κυριακή, κάλπες και όπως είναι φυσικό τα ξένα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και των ανταποκρίσεων είναι η χώρα μας, λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης.

Ο πρωτοφανής αριθμός των αναποφάσιστων καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη αποτελέσματος στις σημερινές εκλογές, μεταδίδει μεταξύ άλλων το Reuters, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζει την κατάρρευση του δικομματισμού μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης, υπεύθυνου για την οικονομική κρίση της χώρας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι ευνοημένο κόμμα στις σημερινές εκλογές είναι η ΝΔ, παρότι ακόμη και αυτή δεν θα αποσπάει ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, παρά την προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά ότι θα ζητήσει εκ νέου εκλογές στην περίπτωση που δεν κατακτήσει κυβερνητική αυτοδυναμία.

Για το ΠΑΣΟΚ, το Γαλλικό πρακτορείο γράφει πως λόγω της πολιτικής που υπαγορεύτηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ κινδυνεύει να χάσει περισσότερο από το μισό του 44% των ψηφοφόρων του 2009.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η πεποίθηση που επικρατεί στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα είναι πως ο θυμός των ψηφοφόρων έναντι των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων θα φέρει στη Βουλή ακόμη οκτώ μικρότερα κόμματα.

Στο Reuters υπάρχουν ρεπορτάζ από την Αθήνα επικεντρωμένα στην προεκλογική εκστρατεία των αρχηγών των κομμάτων.

Το BBC αναμεταδίδει την εκτίμηση ότι από τη σημερινή διαδικασία δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και σημειώνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να υποστούν απώλειες, καθώς οι ψηφοφόροι θα στραφούν προς αντιμνημονιακά κόμματα.

«Βασικός παράγοντας για να συνεχίσει η χώρα να έχει πρόσβαση στο πακέτο βοήθειας είναι η ικανότητα της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας» γράφει το BBC, σημειώνοντας ότι «η οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια θα επαναφέρει τα ερωτήματα για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».

«Εν μέσω της βαθύτερης κρίσης, οι Έλληνες θα ψηφίσουν την Κυριακή μια νέα κυβέρνηση, αλλά στα ψηφοδέλτια υπάρχει μόνο το παλιό προσωπικό και παλιές ιδέες. Η ισχυρότερη δύναμη στη χώρα είναι η δυσαρέσκεια» έγραψε το Spiegel.

«Τα δυο μεγάλα κόμματα αναμένεται να γνωρίσουν ιστορική κατάρρευση. Η έκβαση των εκλογών θεωρείται αβέβαιη λόγω του αναμενόμενου κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος. Εκλογολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εκπλήξεων» μετέδωσε η Süddeutsche Zeitung.

«Μείωση φόρων, αύξηση μισθών. Τα όσα υπόσχονται τα κόμματα στην Ελλάδα ενόψει των εκλογών της Κυριακής ακούγονται πολύ παράξενα – ειδικά για μια τόσο υπερχρεωμένη χώρα» τονίζει το περιοδικό Focus.

«Ελλάδα: η \’ψήφος οργής\’ είναι θέμα της ακροδεξιάς» είναι ο τίτλος της Le Monde.

«Κάλπες στην Ελλάδα: Οι ψηφοφόροι έτοιμοι να καταψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας των δύο μεγάλων κομμάτων» ο τίτλος των Financial Times.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook