Σύμφωνα με αναλυτές της Danske Bank η γαλλική αγορά κατοικίας θα είναι η επόμενη φούσκα που θα σκάσει στην ευρωζώνη εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια ή εάν οι αγορές αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τις ίδιες θεμελιώδεις αδυναμίες της Γαλλίας, όπως πράττουν αυτή τη στιγμή για την περίπτωση της Ισπανίας.

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα παλέψει για την επανεκλογή του στις 6 Μαΐου, πολλοί παρατηρητές αιφνιδιάστηκαν από τη γρήγορη άνοδο της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν, η οποία δεσμεύτηκε για “οικονομικό πατριωτισμό” προκειμένου να αποκρούσει τις συνέπειες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης στη Γαλλία.

Οι αναλυτές της ίδιας τράπεζας αναφέρουν πως οι τιμές των κατοικιών βίωσαν μόνο μία μικρή πτώση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το 2009 άρχισαν να αυξάνονται και πάλι, για να φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά στο τρίτο τρίμηνο του 2011. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν μέχρι και 121% από το 2000, με τις τιμές στο Παρίσι να αυξάνονται ταχύτερα.

Συγκεκριμένα ο Φρανκ Oλάντ Χάνσεν αναλυτής της Danske Bank δηλώνει τα εξής: “Βλέπουμε τις ενδείξεις για φούσκα στη γαλλική αγορά στέγης και δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε τις τιμές των γαλλικών κατοικιών να μειώνονται κατά 10% έως 20% τα επόμενα χρόνια”.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι τιμές των κατοικιών στο Παρίσι σταθεροποιήθηκαν και στο υπόλοιπο της Γαλλίας μειώθηκαν ελαφρά ειδικότερα σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

“Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή είναι η αρχή ευρύτερης διόρθωσης στη γαλλική αγορά κατοικίας. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που λένε ότι θα μπορούσε να είναι” σημειώνει ο Χάνσεν. Μεταξύ των ενδείξεων ότι επέρχεται διόρθωση –και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αναλυτή– είναι η απότομη πτώση της ζήτησης στα δάνεια αγοράς κατοικίας, στις διεργασίες έναρξης κατασκευής κατοικιών και αδειών κατοικιών κατά τους πρώτους μήνες του 2012. Επίσης είναι η αυστηρότερη διαδικασία πλήρωσης κριτηρίων για στεγαστικά δάνεια καθώς και το γεγονός ότι οι προβλέψεις επισφαλών δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν απότομα από το 2008, αν και εξακολουθούν να αντιστοιχούν μόνο στο 1,8% του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί στα νοικοκυριά.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γαλλική αγορά κατοικίας στην παρούσα συγκυρία, είναι ευάλωτη σε μία απότομη αύξηση των επιτοκίων” παρατηρεί ο Χάνσεν. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από το 2014 και εκτιμά ότι οι γαλλικές τιμές των κατοικιών μπορεί να είναι σε θέση “να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό μέσα σε ένα μη βιώσιμο δρόμο για μερικά χρόνια πριν χάσουν την αυξητική δυναμική τους οπότε το σκάσιμο της φούσκας θα είναι μεγαλύτερο” και καταλήγει: “Διαπιστώνουμε ότι πολλοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης για δάνεια κατοικίας αλλά και οι ίδιες οι πιστωτικές συνθήκες, δείχνουν ότι η γαλλική αγορά κατοικίας ενδεχομένως να βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό δεν θα έπρεπε να μας ανησυχούσε πάρα πολύ. Ωστόσο, είμαστε στη μέση μίας Ευρωπαϊκής κρίσης εμπιστοσύνης. Αν το ενδιαφέρον εστίασης φύγει από την Ισπανία και πάει στη Γαλλία, τότε η κρίση μπορεί να κλιμακωθεί”.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook