Πάνω από εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή και τη Δευτέρα στις κάλπες για να ανανεώσουν 1.014 δημοτικά συμβούλια της Ιταλίας και να εκλέξουν ισάριθμους δημάρχους.

Από τους μεγαλύτερους δήμους που περιλαμβάνονται στο εκλογικό αυτό ραντεβού είναι το Παλέρμο της Σικελίας, η Γένοβα, το Καταντζάρο, στην Καλαβρία και η Άκουϊλα, το κέντρο της οποίας ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Απριλίου του 2009.

Σήμερα Κυριακή, τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 11 το βράδυ, ενώ τη Δευτέρα θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 3 το μεσημέρι.

Πρόκειται ακόμα να ανανεωθούν, μεταξύ των άλλων, και τα δημοτικά συμβούλια μικρότερων πόλεων όπως η Βερόνα, η Πάρμα, η Κόμο και η Αλεσσάντρια, στον ιταλικό Βορρά, και του Ακράγαντα, του Τάραντα και του Τράπανι στην Κάτω Ιταλία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, αναμένεται ένα σχετικά θετικό αποτέλεσμα για την Κεντροαριστερά, με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ενώ οι ίδιοι βουλευτές της μπερλουσκονικής Κεντροδεξιάς, όπως η πρώην υπουργός παιδείας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, μιλώντας με ξένους δημοσιογράφους, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν ελπίζουν σε μια ιδιαίτερα ικανοποιητική επίδοση.

Ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το λεγόμενο κίνημα των «Πέντε Αστέρων» (Μοvimento Cinque Stelle) του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο. Πρόκειται για πολιτική δύναμη που αυτοχαρακτηρίζεται «αντιπολιτικής» και η οποία προσπαθεί να επωφεληθεί από την δυσαρέσκεια των Ιταλών προς τα παραδοσιακά κόμματα, ιδίως μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα υπεξαιρέσεων στην Λέγκα του Βορρά και στην κεντρώα δύναμη Μαργαρίτα.

Δημοσκοπήσεις δίνουν στο κίνημα του Γκρίλο, κατά μέσον όρο, ώς και 8% της πρόθεσης ψήφου.

Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι (το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το κεντρώο Udc και ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας) ανησυχούν, παράλληλα, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και στις τοπικές εκλογές η οικονομική κρίση: η επιβολή εκ νέου του φόρου ακίνητης περιουσίας και για την πρώτη ιδιόκτητη κατοικία, οι αυτοκτονίες επιχειρηματιών και βιοτεχνών (έφθασαν από την αρχή του χρόνου τις 33) και το γεγονός ότι οι πιστώσεις των τραπεζών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει».

Μένει παράλληλα να διαπιστωθεί πόσο πρόκειται να τρωθεί η Λέγκα του Βορρά από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης κρατικών χρηματοδοτήσεων. Πριν από λίγες ώρες δημοσιεύθηκε η είδηση ότι διεξάγεται έρευνα για το εάν ο γιος του πρώην γραμματέα της Λέγκας, Ουμπέρτο Μπόσι, Ρέντσο, που φέρεται να απέκτησε πτυχίο σε πανεπιστήμιο της Αλβανίας, το πλήρωσε με χρήματα από την κρατική χρηματοδότηση στο κόμμα.

Η πολιτική δύναμη που πριν είκοσι χρόνια είχε καταγγείλει την διαφθορά της πολιτικής εξουσίας της Ρώμης, αναμένεται να υποστεί απώλειες στην Λομβαρδία και στο Βένετο, δυο κύριες παραγωγικές περιφέρειες της χώρας.

Οι επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της Ιταλίας, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο κεντροδεξιός Αντζελίνο Αλφάνο, συμφωνούν πάντως στην διαπίστωση ότι «η ψήφος αυτή δεν θα έχει επιπτώσεις σε εθνικό πολιτικό επίπεδο». Η εμπιστοσύνη των Ιταλών στα παραδοσιακά κόμματα εμφανίζεται σαφώς μειωμένη. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν ξεπερνά το 5%.

Η πλειοψηφία των πολιτών ζητεί άμεση αλλαγή του νόμου για την κρατική κάλυψη των εκλογικών εξόδων, με δραστική περιστολή των χρηματοδοτήσεων και μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook