Στη σημαντική αποδυνάμωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στη μάχη τριών κομμάτων για την πρωτιά στέκονται τα ξένα ΜΜΕ, τα οποία με έκτακτα τηλεγραφήματα και ανταποκρίσεις από την Αθήνα μεταδίδουν την εικόνα από τις ελληνικές εκλογές. Οι κάλπες στην Ελλάδα βρίσκονται, μαζί τις γαλλικές, στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας.

«Τεράστιες απώλειες για τα δύο κόμματα του ελληνικού συνασπισμού»: Το βρετανικό ΒBC βλέπει στα exit poll την οργή των Ελλήνων ψηφοφόρων για τα μέτρα λιτότητας, σημειώνοντας επίσης τη διαφαινόμενη είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Μετά τη δημοσίευση των πρώτων exit poll για τις ελληνικές εκλογές, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, γράφει για τις «δραματικές απώλειες» των δύο μεγάλων κομμάτων, βλέποντας τους Έλληνες να «ψηφίζουν κατά των μέτρων λιτότητας». «Οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε ριζοσπαστικότερους σχηματισμούς» γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Ανάλογη η εικόνα που μεταφέρει το site tου Spiegel, που ενημερώνει σε μορφή live blog παράλληλα για τις εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία και Σλέσβιχ-Χολσταϊν: «Τιμωρία υπέστη στην κάλπη ο κυβερνητικός συνασπισμός», διαβλέποντας -βάσει των exit poll- κίνδυνο ακυβερνησίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και εδώ στην είσοδο της «νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής».

Τα πρώτα exit polls των κρίσιμων ελληνικών εκλογών ταξιδεύουν στον κόσμο μέσα από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, που θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό από τη Δευτέρα.

Έτσι, το ιταλικό πρακτορείο Ansa, με δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Ελλάδα, τα πρώτα exit polls. Η Νέα Δημοκρατία πρώτη» αναφέρεται στα ποσοστά που θέλουν το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά να έρχεται πρώτο με 17%-20%. Επικεντρώνεται επίσης στο γεγονός ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη δύναμή του κατακόρυφα με 15,5%-18,5%, ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ με 14%-17%. Δε θα μπορούσε βέβαια να λείψει αναφορά σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, που χαρακτηρίζεται ως νεοναζί και για πρώτη φορά ενδέχεται να μπει στη Βουλή με 6%-8%.

Στο ίδιο μοτίβο και η ιταλική Repubblica, η οποία με τίτλο της «Η Αριστερά ξεπερνά τους σοσιαλιστές. Οι νεοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», μιλά για μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερος, αφήνοντας πίσω του το ΠΑΣΟΚ. Οσο για τη Χρυσή Αυγή που φαίνεται ότι εκλέγεται, το δημοσίευμα αποδίδει την επιτυχία για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου στο θυμό των Ελλήνων για τα μέτρα λιτότητας.

Στην ιστοσελίδα της Washington Post μάλιστα φιλοξενείται δημοσίευμα που αφορά σχεδόν αποκλειστικά στην εκλογή της Χρυσής Αυγής, ενώ η εβραική Jerusalem Post κάνει λόγο για έντονους φόβους της εβραϊκής κοινότητας από την εκλογή της.

Έκπληκτοι στη Γαλλία με την άνοδο της Χρυσής Αυγής
Έκπληκτοι με την πιθανότητα εισόδου της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό Κοινοβούλιο δηλώνουν Γάλλοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο υπουργείο Εσωτερικών για να καλύψουν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και οι οποίοι ουσιαστικά ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα από το protothema.gr.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα exit polls, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται εντός Βουλής με ποσοστό μέχρι και 8%, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει στην Ευρώπη τις προηγούμενες ημέρες η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

(in.gr-protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook