Μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑQΜΙ) βεβήλωσαν το μαυσωλείο ενός αγίου του Τιμπουκτού στο βόρειο τμήμα του Μάλι, μιας ιστορικής πόλης που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO, τα οποία συνθέτουν την παγκόσμια ιστορική κληρονομιά, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τα μέλη της ΑQΜΙ με την υποστήριξη της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης, Ανσάρ Ντιν, κατέστρεψαν το μαυσωλείο του αγίου Sidi (Mahmoud Ben) Amar. Έκαψαν το μαυσωλείο», δήλωσε ένας από τους αντιδημάρχους του Τιμπουκτού, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Τουαρέγκ.

Επωφελούμενοι από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο και την υπεροπλία που τους εξασφάλισε η παροχή υπηρεσιών στο καθεστώς του Muammar Gaddafi στη Λιβύη, την περίοδο της εξέγερσης, οι Τουαρέγκ κατάφεραν πολύ γρήγορα να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.

«Υποσχέθηκαν να καταστρέψουν και άλλα μαυσωλεία», πρόσθεσε η ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το Τιμπουκτού έχει πληθυσμό 33.000 κατοίκων και βρίσκεται στη μεθόριο της Σαχάρας, περίπου 1.000 χλμ. βόρεια του Μπαμάκο. Το «Μαργαριτάρι της Ερήμου» έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook