«Χτύπημα» στο ευρώ προκάλεσαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και κυρίως στη Γαλλία, καθώς το ενιαίο νόμισμα καταγράφει σημαντικές απώλειες στο ξεκίνημα της διαπραγματεύσεις στις διεθνείς αγορές.

Πλέον, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου οριακά ξεπερνά το 1,30, επίπεδο που θεωρείται κομβικό για τη μελλοντική του πορεία, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,5% σε λίγα μόλις λεπτά διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην Ελλάδα, αλλά και η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρασουά Ολάντ είναι ικανοί παράγοντες για να σπρώξουν το ενιαίο νόμισμα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Ο πραγματικός αντίκτυπος στις χρηματαγορές θα φανεί πάντως το πρωί της Δευτέρας, με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων –με εξαίρεση το Λονδίνο, το οποίο θα παραμείνει κλειστό λόγω αργίας.

Αντίστοιχα, οι αναλυτές περιμένουν αρνητικό άνοιγμα στις χρηματαγορές και αναταραχή τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τόσο ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα όσο και ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ολάντ στη Γαλλία.