Η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα μόνον όταν σχηματιστεί κυβέρνηση έτοιμη να διαπραγματευτεί ενώ εξετάζει και την προσωρινή αναστολή του δανειακού προγράμματος εωσότου πειστεί ότι το πρόγραμμα περικοπών θα υλοποιηθεί, αναφέρουν αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires.
Παγωμάρα στο ΔΝΤ, εξετάζουν προσωρινή αναστολή του δανείου

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ επεσήμαναν την ανάγκη αυστηρής προσήλωσης της Ελλάδας στο πρόγραμμα λιτότητας, κάτι το οποίο περιλαμβάνει τη λήψη νέων μλέτρων τον Ιούνιο –στέλνοντας το μήνυμα ότι τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος σωτηρίας από την όποια νέα ελληνική κυβέρνηση είναι μικρά.

Το πρόγραμμα είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ίδιο πρακτορείο προσθέτοντας ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση θα είναι «σε αυστηρά πλαίσιο, πολύ πολύ περιορισμένο».

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του ΔΝΤ διαμηνύουν ότι ουδεμία επίσκεψη της τρόικας πρόκειται να λάβει χώρα στη Ελλάδα εωσότου σχηματισθεί νέα κυβέρνηση έτοιμη να διαραγματευθεί.

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος, θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο όταν η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις νέες περικοπές δαπανών που έχουν συμφωνηθεί.

Και προσθέτει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με το νέο πρόγραμνμα περικοπών δαπανών, οι πληρωμές (σσ: του δανείου) προς την Ελλάδα θα ανασταλούν εωσότου υπάρξει ικανοποιξητική συμφωνία».

Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ είναι ανοιχτό στη συζήτηση μιας παράτασης του προγράμματος περικοπών της Ελλάδας κατά ένα χρόνο ώστε να χαλαρώσουν τα άχθη της προσαρμογής, προσθέτοντας πάντως ότι η απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε προηγουμένως απορρίψει μια τέτοια ιδέα.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook