Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να ορκιστεί σήμερα πρόεδρος της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες μετά τις χθεσινές συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές που υπογραμμίζουν τον λαϊκό διχασμό σχετικά με την επιστροφή του στο Κρεμλίνο ύστερα από έξι χρόνια.

Ο Πούτιν επιστρέφει με αποδυναμωμένη την εξουσία του ύστερα από μήνες διαδηλώσεων που έχουν πολώσει τη Ρωσία.

Χθες Κυριακή, τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της επιστροφής του στο Κρεμλίνο. Οπαδοί της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν και σήμερα διαδήλωση έξω από το Κρεμλίνο πριν από την τελετή ορκωμοσίας.

Ο πρώην κατάσκοπος της KGB θα ορκιστεί ενώπιον περίπου 2.000 προσκεκλημένων στην Αίθουσα του Αγίου Ανδρέα στο Κρεμλίνο και στη συνέχεια θα λάβει την ευλογία από τον επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και θα παραλάβει την \”βαλίτσα\” των πυρηνικών.

Ο Πούτιν θα εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία, θα επιθεωρήσει την προεδρική φρουρά του Κρεμλίνου και θα δώσει πολυτελή δεξίωση με ρωσικά εδέσματα και ποτά.

Παρότι έχει παραμένει ο ανώτατος ηγέτης της Ρωσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, ο Πούτιν θα αναλάβει και πάλι, επισήμως, την προεδρική εξουσία την οποία παραχώρησε στον σύμμαχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2008 ύστερα από οκτώ χρόνια στην προεδρία.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα, να μειώσει την διαφθορά και να επιδιώξει περισσότερη διαφάνεια τερματίζοντας την έντονη εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές στον ενεργειακό τομέα. Δεν έχει όμως αποσαφηνίσει με ποιόν τρόπο θα το πράξει αυτό.

Ο Πούτιν είναι πιθανόν, όπως και στο παρελθόν, να χρησιμοποιήσει σκληρή αντιδυτική ρητορική στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για να προσελκύσει ευρύτερη στήριξη αν η κατάσταση στη Ρωσία επιδεινωθεί. Ωστόσο, ως πρωθυπουργός ουδέποτε άσκησε ισχυρή επιρροή στην εξωτερική πολιτική, επομένως θεωρείται απίθανη μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική του.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook