Τα συγχαρητήρια τους προς τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσούα Ολάντ, αποστέλλουν Ευρωπαίοι ηγέτες μιλώντας για ένα νέο άνεμο αλλαγής και για έμφαση που πρέπει να δοθεί πλέον στην ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τηλεφώνησε αργά το βράδυ της Κυριακής στον Φρανσουά Ολάντ και τον συνεχάρη για την νίκη του στις εκλογές. Ο Ομπάμα είπε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία «για μία σειρά οικονομικών και στρατηγικών προκλήσεων».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τηλεφώνησε στο νέο πρόεδρο της Γαλλίας για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές και για να τον προσκαλέσει στο Βερολίνο.

Τις ευχές του προς τον νέο πρόεδρο μεταβίβασε τηλεφωνικά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι εξέφρασε και αυτός την επιθυμία «να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία, ιδίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να έχει ως στόχο «μια πιο αποτελεσματική ένωση, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη», τονίζεται στο μήνυμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μόντι στη Ρώμη.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου απέστειλε τις ευχές του και εξέφρασε τη βούλησή του να συνεργαστεί με τον Γάλλο πρόεδρο σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κύκλο ελπίδας για την Ευρώπη ανοίγει η νίκη Ολάντ λέει και ο επικεφαλής της κεντροαριστερής πορτογαλικής αντιπολίτευσης, Ζουζέ Σεγκούντο.

Στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι συνεχάρη τον Φρανσουά Ολάντ για την εκλογή του ελπίζοντας ότι η νίκη του θα επιτρέψει να υπάρξει μια προσέγγιση στην κρίση χρέους επικεντρωμένη περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «συνεχάρη ολόθερμα» τον Γάλλο σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ για την εκλογή του στην προεδρία της χώρα του και του διαβίβασε τις «ευχές του για επιτυχία».

Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «έχουμε σαφώς έναν κοινό στόχο: να θέσουμε σε κίνηση ξανά την ευρωπαϊκή οικονομία προκειμένου να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη» προσθέτοντας πως «μπορούμε να βασιζόμαστε στις πεποιθήσεις και στην προσωπική προσήλωση του Φρανσουά Ολάντ για να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Από τις Βρυξέλλες, ο σοσιαλιστής Βέλγος πρωθυπουργός «συνεχάρη θερμά τον Φρανσουά Ολάντ» για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Ο Ντι Ρούπο ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να συγχαρεί τον Ολάντ λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης. Στην ανακοίνωσή του λέει ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί» με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων για την υλοποίηση «ενός σχεδίου ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Η νίκη του Ολάντ «δείχνει πως είναι ώρα για αλλαγή στην Ευρώπη» επισημαίνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συγχαρητήριο μήνυμα μέσω Twitter. «Είναι η στιγμή για αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη», λέει παίζοντας με το προεκλογικό σύνθημα του σοσιαλιστή υποψηφίου.

Εν τω μεταξύ και η Δανία προσβλέπει σε μία «ευεργετική και στενή» συνεργασία με τον Φρανσουά Ολάντ για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σοσιαλίστρια πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η χώρα της οποίας ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Σε συνεργασία με τη Γαλλία στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης προσβλέπει και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Βίλι Σόντελ.

Παράλληλα, ο ηγέτης της Αριστεράς στην Ιταλία, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι χαρακτήρισε τη νίκη του Ολάντ «καλό νέο για την Ευρώπη», που θα συμβάλλει στην αναθέρμανση της ανάπτυξης και στην ανάσχεση των «λαϊκιστικών ανέμων» στην Γηραιά Ήπειρο.

«Πιστεύω πως αυτή η επικράτηση θα μπορέσει να αποτελέσει ένα καθοριστικό στάδιο για την ανατροπή του φαύλου κύκλου των δεξιών κυβερνήσεων και να καταπολεμήσει τους λαϊκίστικους και οπισθοδρομικούς ανέμους που γίνονται αισθητοί στην Ευρώπη», τόνισε ο Μπερσάνι στο Rainews 24, αναφερόμενος στην άνοδο των ακροδεξιών τάσεων και κινημάτων στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ηγέτης του κόμματος Ιταλία των Αξιών, δήλωσε πως η επικράτηση του Ολάντ αντιπροσωπεύει «μία καμπή»: «οι Γάλλοι πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για αλλαγή, δείχνοντας μία νέα οδό που πρέπει να καλύψουμε, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρώπη». Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί «να ενισχύσει την πολιτική και κοινωνική διάσταση, η οποία δεν οφείλει πλέον να λογοδοτεί στις χρηματοοικονομικές λογικές των κερδοσκόπων και των τραπεζών, αλλά θα πρέπει να δείχνει περισσότερη προσοχή στις απαιτήσεις των πολιτών που την κατοικούν», πρόσθεσε ο δικαστής-σύμβολο της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια».

* Επίσης και ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας (PdL), του κόμματος του τέως πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ευχήθηκε στον Ολάντ «καλή δουλειά προς όφελος της Γαλλίας και της Ευρώπης».

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας υποστήριξε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα της Γαλλίας είναι μια ένδειξη ελπίδας, όμως αυτά της Ελλάδας προαναγγέλλουν δυσκολίες τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.

Η εκλογή του Ολάντ σημαίνει «μια μικρή ελπίδα βελτίωσης» για τη Γαλλία και για την Ευρώπη, γράφει ο Έρκι Τουομιόγια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη σελίδα του στο Facebook. Η ευρωπαϊκή πολιτική «επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη λιτότητα και τις περικοπές ενώ η κοινωνική παράμετρος έμεινε στην άκρη», σημείωσε ο Φινλανδός υπουργός.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν χαιρέτισε επίσης τη νίκη του Ολάντ γράφοντας στο μπλογκ της ότι «μετά από διακοπή 17 ετών ένας αριστερός πρόεδρος βρίσκεται και πάλι στην ηγεσία της χώρας της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της ισότητας. Η μετριοπαθής αριστερά προοδεύει γρήγορα στην Ευρώπη», προσθέτει.

Στο Ισραήλ η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Σέλι Γιασίμοβιτς, απέστειλε τα συγχαρητήριά της στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της. «Η νίκη σας μας ενθαρρύνει και μας χρησιμεύσει ως παράδειγμα», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι περιμένει αλλαγές στις τουρκο-γαλλικές σχέσεις μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Ελπίζουμε ότι η νέα περίοδος στη Γαλλία θα είναι πολύ διαφορετική ως προς τις τουρκο-γαλλικές σχέσεις» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Σλοβενία.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ευχή «τα λαϊκιστικά μηνύματα που εκφράσθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» στη Γαλλία να μην αντικατοπτρισθούν στην πολιτική πρακτική, διότι αυτό θα έχει «αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας».

Αναφερόμενος στο Νικολά Σαρκοζί, εξαιρετικά αντιδημοφιλή στην Τουρκία εξαιτίας της αντίθεσής του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το «να φύγει για διακοπές».

«Ο κ. Σαρκοζί υποσχέθηκε να μην συνεχίσει στην πολιτική. Δεν έχει άλλη επιλογή. Χωρίς αμφιβολία θα πάει διακοπές» είπε.

* Συγχαρητήρια απέστειλαν ακόμη ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και οι νέες Αρχές της Τυνησίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook