Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ) διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, στις 8 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την Παρασκευή.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του μήνα, με την αμέσως επόμενη, διάρκειας 13 εβδομάδων, να είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου.

Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 11η Μαρτίου. Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 10 Μαρτίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις αρχές Φεβρουαρίου, το επιτόκιο είχε μειωθεί στο 4,64% από 4,90% στην προηγούμενη δημοπρασία και το Δημόσιο είχε αντλήσει 390 εκατ. ευρώ.

Στη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης, εκτιμάται ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα, αν και τις τελευταίες εβδομάδες το spread στα ελληνικά ομόλογα ακολουθεί ανοδική πορεία.

Σήμερα, Παρασκευή, η διαφορά επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο ανήλθε μέχρι τις 896 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 20 μονάδων βάσης.

in.gr