Τελευταία ενημέρωση: 6:58

Με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε αρνητικός να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε όμως ότι αναμένει «σαφείς προτάσεις» από την πλευρά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως προηγουμένες είχε σταθεί στην έκκληση του Αλέξη Τσίπρα «πρωτίστως στα κόμματα της Αριστεράς». Η Δημοκρατική Αριστέρα, τόνισε, συνεχίζει να προσβλέπει σε κυβέρνηση «ευρείας λαικης νομιμοποίησης που θα εξασφαλίζει παραμονή στο ευρώ και απαγκίστρωση από το μνημόνιο».

Ο Φ.Κουβέλης απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μία «μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», λέγοντας πως ένας τέτοιος σχηματισμός δεν θα ήταν σε αρμονία με το μήνυμα των εκλογών και την εντολή των πολιτών.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία πολιτική που θα βρίσκεται στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής που αποδοκιμάστηκε έντονα από το λαό.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με πολιτικούς αρχηγούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αποχωρήσει από το γραφείο του στη Βουλή, όπου έγιναν οι διερευνητικές επαφές, και να κατευθυνθεί στα γραφεία του κόμματος προκειμένου να κάνει με τους συνεργάτες του μία αποτίμηση των συναντήσεων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι οο κ. Σαμαράς ως εντολοδόχος πρωθυπουργός, ζήτησε συνάντηση από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.

Στις 16.00 ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή, στις 5.00 πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 6.30 μ.μ. ο κ. Σαμαράς συναντάται με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Περίπτωση συνάντησης με τον σχηματισμό της Χρυσής Αυγής βεβαίως δεν υφίσταται, όπως έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή η Συγγρού, ενώ και το όποιο ελάχιστο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πάνο Καμμένο, εξαφανίστηκε καθώς ο αρχηγός των «Ανεξ. Ελλήνων» εμμένει στους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική περίοδο (δοσίλογοι κλπ) για κόμματα και ηγέτες που υπέγραψαν τις μνημονιακές συμβάσεις, κλείνοντας έτσι κάθε χαραμάδα διαλόγου.

Τα αποτελέσματα των επαφών

Προτάσεις Βενιζέλου προς Σαμαρά

 Στις 5 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, πέντε σημεία – προϋποθέσεις για την συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας έδωσε

Ο κύριος Βενιζέλος σημείωσε ότι σέβεται απόλυτα την απόφαση του ελληνικού λαού και για αυτό ο ίδιος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την τρίτη κατά σειρά ευθύνη για να κυβερνηθεί ο τόπος.

Το πρώτο σημείο είναι η συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων σε αυτή την κυβέρνηση. Ο κύριος Βενιζέλος χαρακτήρισε αναγκαία τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ της δημοκρατικής Αριστεράς και βεβαίως της Νέας Δημοκρατίας, όπως είπε.

Ως δεύτερο σημείο ο κύριος Βενιζέλος επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών στην κυβέρνηση.

Τρίτο σημείο αποτελεί το πρόσωπο του πρωθυπουργού το οποίο πρέπει να είναι ευρείας αποδοχής και να εκφράζει τη νέα τάση επαναδιαπραγμάτευσης. Μάλιστα ο κύριος Βενιζέλος σημείωσε πως πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τον μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με όριο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Τέλος το πέμπτο σημείο είναι η επιμήκυνση των χρεών στη βάση της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς επιπλέον φόρους, χωρίς επιπλέον οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο ζήτηση να ενισχυθεί η ρευστότητα να ξεμπλοκαριστούν μεγάλα έργα πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ελάχιστος στόχος της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είναι η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής έως το 2015, χωρίς νέους όρους, και η ενίσχυση της ρευστότητας, το λιγότερο με 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Συνάντηση Τσίπρα με Βενιζέλο

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε έπειτα δηλώσεις από τα γραφεία του κόμματός του.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αφού οι υπογραφές στο μνημόνιο δεν αποτελούν σωτηρία, αλλά τραγωδία» δήλωσε ο κ.Τσίπρας

«Ο κ.Σαμαράς έχει υπογράψει όλα τα επώδυνα μέτρα που έρχονται στον ελληνικό λαό το επόμενο διάστημα. Δεν θα επαναφέρουμε τώρα από το παράθυρο αυτό που έδιωξε χθες ο λαός από την πόρτα με την ψήφο του» πρόσθεσε.

Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα δεν θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά καθώς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν συμφώνησαν ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν περιττή, ενώ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποκλείσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκο.

Διερευνητική εντολή έλαβε ο Σαμαράς από τον Παπούλια

Διευρευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε αμέσως τις σχετικές διαδικασίες και τις επαφές με πολιτικούς αρχηγούς.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ.Σαμαράς είπε ότι σέβεται την επιλογή του λαού και πάει για διερευνητικές.

Ο κ.Σαμαράς αφού έλαβε την εντολή πήγε στο γραφεία του στη Βουλή όπου ξεκίνησε τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Συναντήσεις Παπούλια με Παπαδήμο Πετσάλνικο

Ο Λ. Παπαδήμος στην συνάντηση που είχε νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο έργο που το έφερε εις πέρας» και πρόσθεσε «έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος για την εξυγίανση της οικονομίας για τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό που έχει σημασία είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια για να ολοκληρωθεί η πορεία και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού αλλά να αποδώσουν».
 

Προηγουμένως, είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια  με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα οριστικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή ενώ στις 2.00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Προέδρου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

\”Τώρα είναι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων και της ευθύνης για την Ελλάδα και τους πολίτες και όλες οι ηγεσίες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτών των αποφάσεων\”, δήλωσε ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.

«Εγώ είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Τι προβλέπει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Με την παραλαβή της διερευνητικής εντολής, ο κ. Σαμαράς αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα κόμματα και να διαπιστώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Η διερευνητική εντολή διαρκεί 3 ημέρες και εάν δεν διαπιστωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τις δηλώσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων ή δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών, η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Παπούλιας οφείλει να παραδώσει τη διερευνητική εντολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τρεις ημέρες.

Αν και η δεύτερη προσπάθεια οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά την πάροδο του τριημέρου, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.

Σύσκεψη αρχηγών

Σε περίπτωση που και η τρίτη εντολή δεν φέρει αποτέλεσμα σχηματισμού κυβέρνησης, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το 9ήμερο των διερευνητικών εντολών, οφείλει να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να γίνει μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που θα τύχει της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, για την αποδοχή πρότασης εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν πρέπει όμως να υπολείπεται των 2/5 του Σώματος. Θεωρητικά μία κυβέρνηση μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής όχι μόνο εάν εξασφαλίσει την υποστήριξη 151 βουλευτών αλλά ακόμα και με 120 θετικές ψήφους, 119 αρνητικές, εφόσον απουσιάζουν 61 βουλευτές.

Για να συγκληθεί η Βουλή προκειμένου να υλοποιήσει το τελευταίο σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης με την ανοχή των πολιτικών δυνάμεων, θα πρέπει να έχει πειστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις δηλώσεις αρχηγών κομμάτων και βουλευτών ότι θα ψηφίσουν ανάλογα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Εάν όλες οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε σχηματίζεται «υπηρεσιακή» κυβέρνηση και διαλύεται η Βουλή προκειμένου να διενεργηθούν νέες εκλογές.

Τελικό όριο η 17η Μαϊου

Σε κάθε περίπτωση, τη 17η Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που έχει προκύψει από τις χτεσινές εκλογές όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής ο προσωρινός πρόεδρος ανακοινώνει τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχτηκαν σύμφωνα με τον νόμο και εκλέγεται προεδρείο. Σε περίπτωση κατά την οποία η χώρα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές, τότε κατά τη 17η Μαΐου ανακοινώνεται και η διάλυση της Βουλής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook