Την πρώτη επίσημη αναβίωση της περίφημης Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα, από την κρητική ενδοχώρα προς το Ιδαίο Άντρο μέσω του Κρουσώνα και της Ζωμίνθου, διοργανώνει ο δήμος Μαλεβιζίου και ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου, την Κυριακή 13 Μαΐου.

Πρόκειται για την πορεία που σύμφωνα με τον Πλάτωνα πραγματοποιούσε ο Μίνωας κάθε εννέα χρόνια από την Κνωσό, για να επισκεφτεί τον πατέρα του τον Δία στην Ίδη και να τον συμβουλευτεί για θέματα νόμων και δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι Μαλεβιζίου και Ανωγείων έχουν συμφωνήσει από κοινού στην ανάδειξη του "Πλατωνικού δρόμου του Μίνωα", που πρώτος επισήμανε ο αείμνηστος καθηγητής Γιάννης Σακελλαράκης, στοχεύοντας στη καθιέρωση ενός νέου πολιτιστικού - φυσιολατρικού προορισμού, που θα προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους σπουδαίους τόπους, της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και της κρητικής μυθολογίας, αλλά και να απολαύσει τη μοναδική φύση του Ψηλορείτη.

Η πρώτη αυτή αναβίωση ενός σημαντικού τμήματος της "ιεράς πορείας" των Μινωιτών, περιλαμβάνει 5ωρη περίπου πεζοπορία, η οποία έχει ως αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου και τελικό προορισμό τον Κρουσώνα. 

Η διαδρομή ακολουθεί εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά περάσματα και προαιώνια μονοπάτια που ξεκινούν από τον κάμπο της Ζωμίνθου, διατρέχουν τους καταπράσινους λαγκούς του Ψηλορείτη, διασχίζουν τον ανθισμένο οπωρώνα στο Λιβάδι του Κρουσώνα και μέσα από το εντυπωσιακό Κρουσανιώτικο Φαράγγι, καταλήγουν στο τέρμα της πορείας. 

Στάσεις σε μοναδικής ομορφιάς δασωμένες κοιλάδες, φυσικές πηγές αλλά και σε εντυπωσιακά μιτάτα και ασβεστοκάμινα θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πορείας. 

Ένα παραδοσιακό κέρασμα από τοπικά εδέσματα του γυναικείου συνεταιρισμού "Κρουσανιώτισσα" θα προσφερθεί από το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Μαλεβιζίου, στο μέσον περίπου της διαδρομής, στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στο Λιβάδι.

Η μεταφορά των συμμετεχόντων, που θα πραγματοποιηθεί με τη φροντίδα του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου, θα γίνει με τουριστικά λεωφορεία, τα οποία θα ξεκινήσουν από τη Χανιώπορτα και από την Πλατεία του Δημαρχείου στο Γάζι της Κυριακή 13 Μαΐου στις 8 το πρωί, και θα μεταφέρουν τους εκδρομείς μέσω Ανωγείων στη Ζώμινθο. 

Τα ίδια λεωφορεία θα μεταβούν στον Κρουσώνα, για να παραλάβουν τους συμμετέχοντες μετά το πέρα της διαδρομής και να τους μεταφέρουν στο Ηράκλειο και στο Γάζι, αντίστοιχα. 

Στους συμμετέχοντες πεζοπόρους δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουν την πλήρη 6ωρη διαδρομή από Ζώμινθο έως Κρουσώνα ή, εναλλακτικά την ηπιότερη, 4ωρη διαδρομή από Ζώμινθο έως Λιβάδι, από όπου θα ξεκινούν επίσης λεωφορεία της επιστροφής.

Τη σημαντική αυτή εκδήλωση της αναβίωσης της πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα στηρίζουν με τη συμμετοχή τους οι κινήσεις Ενεργών Πολιτών «Malevistas» και «Minoistas».

Πληροφορίες:

Α) Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου (Σμύρνης 43, Ηράκλειο, τηλ. 2810344588)
ώρες: 20:00 - 22:00 μμ. και στην ιστοσελίδα www.pezoporikos.gr 

Β) Δήμο Μαλεβιζίου, Πλατεία Κατσαμάνη Γάζι, τηλ. 2813400688, ώρες γραφείου