Απέρριψε την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι προτάσεις Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αφού οι υπογραφές στο μνημόνιο δεν αποτελούν σωτηρία, αλλά τραγωδία» δήλωσε ο κ.Τσίπρας από τα γραφεία του κόμματός του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Ο κ.Σαμαράς έχει υπογράψει όλα τα επώδυνα μέτρα που έρχονται στον ελληνικό λαό το επόμενο διάστημα. Δεν θα επαναφέρουμε τώρα από το παράθυρο αυτό που έδιωξε χθες ο λαός από την πόρτα με την ψήφο του» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης πρωτίστως με την Αριστερά. «Ζητήσαμε προεκλογικά εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης Αριστεράς για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο. Το εννοούσαμε και το εννοούμε» είπε.

Ο κ.Τσίπρας μάλιστα έστειλε μήνυμα, όπως είπε και μέσα και έξω από τη χώρα «να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Να μην διανοηθούν να ασκήσουν πιέσεις και εκβιασμούς» είπε.

Η πολιτική της λιτότητας απορρίφθηκε και ήρθε η ώρα άμεσα να αποσυρθεί, ανέφερε.

Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο στην Κουμουνδούρου, όσο και στα γραφεία των υπόλοιπων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται διαβουλεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρισθούν τις εξελίξεις.

Υπάρχουν δυνάμεις, όπως η ΑΚΟΑ, ανένταχτοι του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, που όδευσαν προς την συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του συνδυασμού, θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων την άποψη ότι πρώτα από όλα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταγγείλει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να μιλούν για σχηματισμό κυβέρνησης.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν συναντήσεις με το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ, να ξεκαθαρισθεί ότι θα «αρνηθούμε ψήφο στήριξης από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και από τον Καμμένο, των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει να καλέσει για να γίνουν ξανά εκλογές.

Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν το πού κατευθύνθηκε η ψήφος όσων στήριξαν το ψηφοδέλτιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 17 βουλευτές που εκλέγονται συνολικά στις περιφέρειες Α΄Αθήνας , Β΄Αθήνας, Α΄ Πειραιά , Β΄Πειραιά και Αττικής, 8 είναι από τον ΣΥΝ, 5 προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και 4 που κατηγοριοποιούνται ως ανένταχτοι ή προερχόμενοι από άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικότητες που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, σε αυτές τις περιφέρειες -αστικά κέντρα, οι βουλευτές που προέρχονται από τον ΣΥΝ είναι, εκτός από τον Αλ. Τσίπρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νίκος Βούτσης (Α΄Αθήνας), ο Δ. Παπαδημούλης, ο Γιαν. Δραγασάκης, η Ρένα Δούρου, ο Δ. Στρατούλης (Β΄Αθήνας), ο Π. Λαφαζάνης (Β΄Πειραιά).

Οι προερχόμενοι από το αντιμνημονιακό ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στην Β΄Αθήνας είναι η Σοφία Σακοράφα η οποία «σάρωσε» λαμβάνοντας 24.262 ψήφους και ο Π. Κουρουμπλής δεύτερος με 18.029 (τρίτος ο κ. Παπαδημούλης με 13.272 και τέταρτος ο κ. Δραγασάκης με 12.303) και ο κ. Στάθης Παναγούλης (έδινε μάχη σταυρών με το στέλεχος του ΣΥΝ κ. Ευκλ. Τσακαλώτο) ενώ στην περιφέρεια Αττικής οι δυο βουλευτές που εκλέγονται είναι ο πανεπιστημιακός Αλεξ. Μητρόπουλος και ο δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι στη Β΄Αθήνας η εκλογή του συγγραφέα Π. Τατσόπουλος, ο οποίος δέχτηκε να είναι υποψήφιος , αν και δεν είχε μέχρι τώρα κομματική δράση στο χώρο ενώ εκλέγεται και η οικονομολόγος και συγγραφέας Νάντια Βαλαβάνη -ανένταχτη αριστερή, η οποία βρίσκεται σε επαφή με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και τον κ. Αλ. Αλαβάνο.

Επίσης, εκλέγονται δυο στελέχη που μετέχουν στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτοι – στην Α΄Πειραιά ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και στη Β΄Πειραιά η Εύη Καρακώστα από τους Ενεργούς Πολίτες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook