Οι Αρχές των Η.Π.Α. απέτρεψαν την τελευταία στιγμή απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας που σχεδίαζε η Αλ Κάιντα της Υεμένης σε αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα της Β. Αμερικής, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του FBI. Ειδικότερα, μέλη της CIΑ προχώρησαν στην κατάσχεση ενός εκρηκτικού μηχανισμού στο εξωτερικό, ο οποίος και εξετάζεται πλέον από τεχνικούς των Μυστικών Υπηρεσιών.

«Ως αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τους συναδέλφους μας στους τομείς της Ασφάλειας και των Μυστικών Υπηρεσιών στο εξωτερικό, προχωρήσαμε στην κατάσχεση ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (IED), ο οποίος προοριζόταν για τρομοκρατική επίθεση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως η συσκευή είναι παρόμοια με αντίστοιχη IED η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε τρομοκρατικές ενέργειες από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP)», προστίθεται.

«Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α. και πρώην επικεφαλής της CIA αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, εξηγώντας πως η χώρα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

«Δεν πρόκειται να κάνω κάποιο σχόλιο για μεμονωμένες απόρρητες επιχειρήσεις. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι οι Η.Π.Α. συμμετέχουν σε μια σειρά επιχειρήσεων, κυνηγώντας την Αλ Κάιντα και τους στρατιωτικούς της εταίρους που προσπαθούν να επιτεθούν στη χώρα. Με αυτό το περιστατικό φαίνεται ξεκάθαρα πως αυτή η χώρα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση απέναντι σε όλους αυτούς που επιχειρούν να της επιτεθούν», τόνισε.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Caitlin Hayden, ανέφερε πως ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση από τον Απρίλιο, υπογραμμίζοντας πως σε κανένα σημείο της επιχείρησης δεν τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια.

Κι όλα αυτά ενώ μια ημέρα νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ένα ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην Υεμένη.

zougla.grΗ αποτυχημένη επίθεση του 2009

Αν και μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποιος και που κατασκευάστηκε ο μηχανισμός, οι Αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για μια συσκευή, αντίστοιχη με εκείνη που είχε κρύψει μέσα στο εσώρουχό του ένας νεαρός, ο οποίος και συνελήφθη τα Χριστούγεννα του 2009 την ώρα που βρισκόταν σε αεροσκάφος με προορισμό το Ντιτρόιτ.

Ο Umar Farouk Abdulmutallab καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Εκείνη την ημέρα είχε επιχειρήσει να ανατινάξει το επιβατηγό αεροπλάνο της Northwest Airlines Corp. (πτήση 253) ωστόσο ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια μικρή φωτιά. Σε σχέση με εκείνη τη συσκευή, η τωρινή διαθέτει ισχυρότερο βιομηχανικό εκρηκτικό υλικό, χωρίς να γίνεται χρήση μετάλλου, με Αμερικανό αξιωματούχο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η βόμβα να περνούσε από τα μέτρα Ασφαλείας του αεροδρομίου, σύμφωνα με το Associated Press.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο οι Αρχές των Η.Π.Α. είχαν δώσει στη δημοσιότητα ένα video στο οποίο φαίνεται τί θα είχε συμβεί αν δεν παρουσιαζόταν πρόβλημα στο σύστημα πυροδότησης του εκρηκτικού μηχανισμού.