Σε μείζονος σημασίας ζήτημα αναδεικνύεται το θέμα των ομολόγων που υπάγονται στο αλλοδαπό δίκαιο (Αγγλικό, Ιταλικό, ιαπωνικό κλπ) ύψους κοντά στα 7 δισ ευρώ και τα οποία εκτιμάται ότι είναι υποχρεωμένη να αποπληρώσει η Ελλάδα.

Το πρώτο τεστ για τις οριστικές αποφάσεις , όσο και εάν υποβαθμίστηκε σαν ζήτημα από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τον πρώην υπουργό οικονομικών Φ. Σαχινίδη θα γίνει σε περίπου 7 ημέρες καθώς στα μέσα του μήνα λήγουν ομόλογα συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι «ως τα μέσα Ιουνίου επαρκεί, αν όλα πάνε καλά, η ρευστότητα του Δημοσίου».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , η επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης, ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχει ήδη προγραμματισθεί για τις 10 Μαΐου. Τυπικώς έχει εγκριθεί, ωστόσο μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση των Βρυξελλών, όπου επικρατεί κλίμα αναμονής για τις εξελίξεις.

Όσον αφορά τώρα το ομόλογο των 450 εκατ. ευρώ, κορυφαίοι δικηγόροι του Λονδίνου που βρέθηκαν στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες και με τους οποίους συνομίλησε «το Θέμα» εξήγησαν ότι η μη συμμετοχή του ομολογιακού αυτού τίτλου στη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων θα σημάνει την κήρυξη της επίσημης χρεοκοπίας για τη χώρα μας, με βάση την απόφαση της ISDA για πιστωτικό γεγονός στις 9 Μαρτίου.

Ο ίδιος δικηγόρος εξηγούσε ότι «άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης απέναντι στην χώρα μας, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη διαδικασία της ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων».

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αυτό θα το αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλα όπως εκτιμάται εάν δεν αποπληρωθεί τότε πραγματικά η χώρα θα κηρύξει επίσημα χρεοκοπία (η συμμετοχή στο PSI+ ήταν εθελοντική) .

Πρακτικά αυτό θα σημάνει ότι θα «χτυπήσουν» όλα τα δάνεια που έχει εγγυηθεί η Ελληνική Δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έγκυροι οικονομολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν «στο Protothema.gr» ότι αυτό που μπορεί να διαφοροποιήσει την κατάσταση είναι το γεγονός ότι η τρόικα είχε προβλέψει ένα κονδύλι σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ για να εξοφληθούν ομολογιούχοι που θα αρνούνταν να μπουν στο PSI+, καθώς η συμμετοχή που απαιτείτο για την επιτυχία του προγράμματος ήταν 95%.

Όμως σε πρακτικό επίπεδο η αντιμετώπιση όσων αρνήθηκαν να μπουν σε διαδικασία «κουρέματος» θέλει ειδικό χειρισμό.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανειλημμένα -και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία του PSI+ τόνιζαν ότι «δεν θα υπάρξουν καλύτεροι όροι από αυτούς που προσφέρονται», δείχνοντας έτσι την πρόθεσή τους να μην κάνουν πίσω σε εκείνους που θα είχαν την απαίτηση να πληρωθούν στο άρτιο. Επιπλέον, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε ότι «η μη έγκαιρη πληρωμή των ομολόγων υπό ξένο δίκαιο δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός», προϊδεάζοντας τις αγορές ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη ακόμη και να μην εξοφλήσει ..στην ώρα τους ομολογιούχους εκτός της επίσημης διαδικασίας κουρέματος.

Οι επόμενες δυο εβδομάδες αναμένεται να είναι «κρίσιμες» με αλλεπάλληλες επαφές της ελληνικής πλευράς και εκπροσώπων της ευρωζώνης και της ΕΚΤ προκειμένου να βρεθεί μια «φόρμουλα» για την αντιμετώπιση των ομολόγων αξίας 7 δισ. ευρώ που έμειναν εκτός PSI και ειδικά του ομολόγου που λήγει στις σε νλίγες ημέρες.

Στο τραπέζι αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια πάντα με ορίζοντα την 15η Μάιου που συνιστά και «οδηγό» των εξελίξεων:

· Εάν η Αθήνα αποφασίσει να εξοφλήσει στο ακέραιο το ομόλογο των 450 εκατ. ευρώ . Οι εξελίξεις υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να είναι ραγδαίες . Κάθε ένας από τους διεθνείς -κυρίως διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων – Οργανισμούς που μετείχαν στο «κούρεμα», θα κατακλυστεί από αγωγές μεριδιούχων που θα ζητούν ίση μεταχείριση, δηλαδή να πάρουν τα λεφτά τους πίσω με μεγάλο κόστος. Όμως η χώρα δεν θα τεθεί ολοκληρωτικά σε χρεοκοπία και δεν θα «χτυπήσουν»τα δάνεια που έχει εγγυηθεί η Ελληνική Δημοκρατία.

·Εάν η Αθήνα δηλώσει αδυναμία να εξοφλήσει αυτό το ομόλογο. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker έχει δηλώσει πως δεν συνιστά χρεοκοπία η μη έγκαιρη αποπληρωμή των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο. Υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με όλα τα κράτη- μέλη και την ΕΚΤ ώστε να παρασχεθεί στην χώρα μας μια «ομπρέλα» στήριξης και κοινής αντιμετώπισης, στην περίπτωση που προκύψει «βροχή» αγωγών ή βρεθούν στο στόχαστρο -όπως στην περίπτωση της Αργεντινής- περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό. Αν επιλεγεί η συγκεκριμένη λύση και εφόσον υπάρξει και το ανάλογο «δίχτυ προστασίας» περιορίζοντας και τα δικαστικά έξοδα, τότε η Ελλάδα μπορεί να βγάλει και .. κέρδος: Στον ελληνικό «κουμπαρά» να προστεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ (αφορούν την περίοδο 2012-\’14), τα οποία είχαν προβλεφθεί να δοθούν για την εξόφληση των ομολογιούχων που θα έμεναν εκτός PSI.

Μια από τις τράπεζες που έχουν αρνηθεί να μπουν στην διαδικασία είναι ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που διέπονται υπό ξένο δίκαιο η ολλανδική ABN Amro, η οποία διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της ελληνικά ομόλογα αξίας 1,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα επενδυτικά κεφάλαια (funds) -κυρίως- που έχουν αποφασίσει να «τεστάρουν» τα όρια Ελλάδας και Ευρωζώνης. Εάν, δηλαδή, θα αποφασίσουν πραγματικά να μην αποπληρώσουν αυτά τα ομόλογα και να διακινδυνεύσουν ένα νέο «πιστωτικό γεγονός» (credit event) για την Ελλάδα.

Μάλιστα, η επιτροπή (ISDA) που αποφασίζει για το κατά πόσο έχει συντελεστεί credit event ή όχι και κατ\’ επέκταση πυροδοτούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας, έχει ήδη προειδοποιήσει πως, εάν δεν πληρωθούν τα ομόλογα, θα ενεργοποιηθούν τα CDS.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές από αξιωματούχο της αρμόδιας επιτροπής (ISDA) που αποφασίζει για το εάν θα ενεργοποιηθούν ή όχι τα CDS, εφόσον η Ελλάδα δεν πληρώσει τους κατόχους ομολόγων που υπάγονται σε ξένο δίκαιο, τότε τα CDS επί των συγκεκριμένων τίτλων μπορούν να ενεργοποιηθούν. Υπενθυμίζεται ότι τα CDS των ελληνικών ομολόγων που «κουρεύτηκαν» μέσω της διαδικασίας των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) ενεργοποιήθηκαν και πληρώθηκαν κανονικά χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook