Η Interpol εξέδωσε χθες προειδοποίηση προς τις αστυνομίες των κρατών μελών της για τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και άλλους 15 Λίβυους, συμπεριλαμβανομένων μελών του περιβάλλοντος του, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αστυνομικού Οργανισμού.

Το "πορτοκαλί σημείωμα" της Interpol προειδοποιεί για τον "κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι μετακινήσεις των ατόμων αυτών και των περιουσιακών τους στοιχείων", και έχει ως στόχο να τις "συνδράμει στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", στις 26 Φεβρουαρίου, κυρίως την απαγόρευση των ταξιδιών και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η Interpol δεν απαιτεί από τα 188 κράτη-μέλη του οργανισμού της να συλλάβουν αυτούς τους 16 Λίβυους, αλλά τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτούς

Η Interpol καταδεικνύει επίσης με την προειδοποίησή της, την υποστήριξή της "στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τη διερεύνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον λιβυκό Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η καταστολή έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα πάνω από 6.000 νεκρούς.