Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες σε μισθούς και συντάξεις, ενώ η δόση του Μαΐου, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, που αναμένεται από την τρόικα, θα δοθεί χωρίς προβλήματα, καθώς είναι υπόλοιπο από την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης που έχει ήδη εγκριθεί και δεν υπάρχουν μνημονιακές προϋποθέσεις για την έγκριση της.

Τα Νέα υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων αναφέρεται σε όλα τα κρίσιμα θέματα που θα απασχολήσουν βραχυπρόθεσμα τους πολίτες, όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Τι θα γίνει με τη δόση του Μαΐου που περιμένουμε από την τρόικα; Θα εκταμιευθεί;

Πιθανότατα ναι, πλην απροόπτου.

Η δόση αυτή, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, είναι υπόλοιπο από την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης που έχει ήδη εγκριθεί και δεν υπάρχουν μνημονιακές προϋποθέσεις για την έγκρισή της. Κανονικά αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.

Προορίζεται πάντως σχεδόν στο σύνολό της για εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, για ομόλογα της ΕΚΤ 4,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 18 Μαΐου, καθώς και για την πληρωμή τόκων ύψους 300 εκατ. ευρώ και το ομόλογο του αγγλικού δικαίου ύψους 435 εκατ. ευρώ που δεν μπήκε στο PSI και λήγει στις 15 Μαΐου, εφόσον τελικά πληρωθεί.

Πάντως, από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες πληρωμές ομολόγων ως τον Σεπτέμβριο.

Έως πότε θα μπορεί το Δημόσιο να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και τις άλλες υποχρεώσεις του;

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «λεφτά υπάρχουν» για να καλυφθούν οι ανάγκες έως τα μέσα Ιουνίου. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων και των δαπανών, αφού είναι πιθανό να αδρανήσουν οι μηχανισμοί του κράτους, να ξεφύγουν οι δαπάνες και να μην εισπραχθούν έσοδα το επόμενο διάστημα. Άλλωστε τον Απρίλιο ήδη σημειώθηκε μείωση εσόδων.

Αν το κράτος σταματήσει να πληρώνει οτιδήποτε άλλο εκτός από μισθούς και συντάξεις, μπορεί -σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- να φθάσουν τα διαθέσιμα για έναν μήνα ακόμη, έως και τον Ιούλιο. Από εκεί και πέρα, όμως, θα χρειασθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης από την τρόικα.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα δοθεί η δόση του επόμενου τριμήνου;

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα διαμηνύουν ότι, αν δεν δοθούν διαβεβαιώσεις πως θα τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και δεν συμφωνηθούν οι περικοπές των 11,6 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δεν θα δοθεί η δόση, η οποία ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τρα-πεζών. Από την άλλη, δέχονται ότι υπάρχουν περιθώρια κάποιας επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά μόνο για περιορισμένες αλλαγές, που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν π.χ. από τη μεγαλύτερη της αναμενομένης ύφεση.

Η επαναδιαπραγμάτευση θα μπορούσε να αφορά την παράταση κατά έναν χρόνο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αναφέρουν οι κοινοτικές πηγές.

Τι στάση τηρεί το ΔΝΤ;

Ανάλογη με των Βρυξελλών, αναμονής, αλλά και διαλλακτικότητας, καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει τα εσωτερικά της χώρας, ούτε να του χρεωθεί ότι οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Πηγή του ΔΝΤ ανέφερε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι το Ταμείο θα περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά μπορούμε να το κάνουμε μόνο εφόσον υπάρξει κυβέρνηση».

Πότε θα έρθει η αντιπροσωπεία της τρόικας;

Κανονικά, σχεδίαζε να έρθει στις 21 Μαΐου, αλλά τώρα εξαρτά την άφιξή της από τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν δεν έχει συνομιλητή, δεν έχει νόημα να έρθει, σημειώνουν πηγές της.

Θα πληρωθεί τελικά το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ υπό αγγλικό δίκαιο που λήγει στις 15 Μαΐου και δεν έχει υπαχθεί στο PSI;

Εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση. Αν δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση έως τότε, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφη εντολή από τους αρχηγούς των κομμάτων για τοτι πρέπει να κάνει, καθώς το θέμα είναι ευαίσθητο και o ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να επωμισθεί την χρεοκοπία -στο συγκεκριμένο ομόλογο-, που μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες.

Τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση; Υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουν από ρευστότητα οι τράπεζες;

Οι τραπεζίτες λένε ότι, αν δοθούν τα 18 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν θα αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει δυστοκία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν έχει δώσει ακόμη εντολή να μεταφερθούν τα 18 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς των τραπεζών, παρά τη σχετική κυβερνητική απόφαση. Άρα υπάρχει σχετικός προβληματισμός.

Επίσης, προϋπόθεση για να μην υπάρξει πρόβλημα στις τράπεζες είναι να μην επικρατήσει πανικός στους καταθέτες. Χθες πάντως οι τραπεζίτες ανέφεραν πολλά περιστατικά όπου πελάτες ρωτούσαν τι μπορεί να συμβεί, αλλά δεν υπήρξε πανικός ή μαζικές αναλήψεις.

Εφόσον δοθούν τα 18 δισ., εξάλλου, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συνεχισθεί η ανακεφαλαιοποίηση, για να έρθουν και τα υπόλοιπα 23,5 δισ. ευρώ και να αποκτήσουν οι τράπεζες κεφαλαιακή επάρκεια.

Είναι βέβαιο ότι θα σημειωθεί καθυστέρηση και παραμένει άγνωστο το αποτέλεσμα, αφού τα κόμματα έχουν διαφορετικές απόψεις για την κρατικοποίηση ή μη των τραπεζών.

Κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας;

Οσο μένουμε στην ευρωζώνη τραπεζικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι το ευρωσύστημα διασφαλίζει τη ρευστότητα των τραπεζών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook