Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επισήμανε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η «ουσία» του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ωστόσο δήλωσε ανοικτός στη συμπλήρωση του Συμφώνου με μέτρα στήριξης της ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF, το βράδυ της Δευτέρας, είπε ότι ο κ. Ολάντ του τηλεφώνησε και ότι ο ίδιος δήλωσε στον νέο Γάλλο πρόεδρο ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Όπως είπε, δεν γίνεται να ανοίξει ξανά το θέμα του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

«Δεν θα είναι δυνατόν να αλλάξει η ουσία του Δημοσιονομικού Συμφώνου, δεν θα υπάρξει κάποια επίσημη νέα διαπραγμάτευση» σε αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε.

Ωστόσο, ανέφερε, «είναι δυνατόν να προστεθούν στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη, όχι απαραιτήτως με τη μορφή μιας συνθήκης», συνέχισε.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι είναι σωστό ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη, εκτός από το να κάνει οικονομία.

«Πρέπει να δώσουμε και ελπίδα. Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Πρέπει να λύσουμε αυτό το δίλημμα», είπε.

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ στις 16 Μαΐου

Ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, δηλαδή στις 16 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα από τον εκπρόσωπό του Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Π. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι η Μέρκελ έχει προσκαλέσει τον Ολάντ στο Βερολίνο «όπου θα πάει αμέσω μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (σ.σ. στις 15 Μαΐου), την επόμενη ημέρα, προτού φύγει για τις ΗΠΑ όπου τον έχει προσκαλέσει ο Μπαράκ Ομπάμα».