Στην πόλη της Ras Lanouf, 660 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, έχει μετατεθεί το σκηνικό πολέμου όπου έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με το στρατό του Καντάφι, δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι παρουσιάσθηκαν διχασμένες, γεγονός που εκμεταλλεύθηκαν εκατοντάδες εξεγερμένοι για να εισβάλλουν από τα δυτικά της Ajdabiya, παρά τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους.

Παράλληλα, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς στην πόλη Az Zawiyah έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσαν καθεστωτικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην προσπάθεια τους να καταλάβουν την πόλη, η οποία βρίσκεται μόλις 75 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Στην Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύη σφοδρές μάχες εξελίχθηκαν ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς – που ελέγχουν την περιοχή- και στις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι που επιχειρούν να ανακαταλάβουν την πόλη.

 

Οι συγκρούσεις για την τελική επικράτηση δείχνουν να κορυφώνονται μεταξύ των δύο πλευρών, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αντιαρματικά πυρά και μάχες σώμα με σώμα.

Στην Μπρέγκα σπεύδουν εθελοντές από την Βεγγάζη και άλλες πόλεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επικείμενη επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι. Οι 3.000 αντικαθεστωτικοί μαχητές αναμένουν πλέον κύμα επιθέσεων από Αφρικανούς μισθοφόρους του Λίβυου ηγέτη.

Εντω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη σκοπεύουν να επιτεθούν στην Τρίπολη μόλις, οι διεθνείς δυνάμεις επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει ζητήσει αεροπορικές επιδρομές με την υποστήριξη του ΟΗΕ εναντίον των αφρικανών μισθοφόρων που μάχονται για τον Καντάφι ενώ, ο Λίβυος στρατηγός προειδοποιεί τη Δύση ότι είναι διατεθειμένος «να οπλίσει 2-3 εκατομμύρια κόσμο και να ξεκινήσει ένα νέο Βιετνάμ», σε περίπτωση ξένης εισβολής.

Στην Τρίπολη, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Καντάφι και αντικαθεστωτικών που διαδήλωσαν στην Πράσινη πλατεία, μετά την προσευχή.

Καθώς η Λιβύη εισάγει περίπου 90% των τροφίμων, οι τιμές βασικών αγαθών εκτινάχθηκαν και ο εμφύλιος κλιμακώνονται, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

real

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook