Με όπλο το μήνυμα των πολιτών ότι η πολιτική της σκληρής λιτότητας απορρίπτεται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει την στρατηγική που θα ακολουθήσει το τριήμερο που έχει στη διάθεσή του για να επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την λήψη της διερευνητικής εντολής από τον Κάρολο Παπούλια στις δύο το μεσημέρι θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στον πυρήνα της πρότασης του κ. Τσίπρα είναι η απόρριψη του μνημονίου και των \”βάρβαρων μέτρων\” τα οποία σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ το συνοδεύουν.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού θα ανακοινώσει την κυβερνητική πρόταση του κόμματός του.

Στην καρδιά της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόρριψη του μνημονίου προκειμένου να μπει φρένο στην ύφεση και \”στη λεηλασία των μισθών και των συντάξεων\”. Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, \”από την ακύρωση των μέτρων λιτότητας και την αντικατάστασή τους από μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και φορολογίας του συσσωρευμένου πλούτου προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη των φτωχών και των αδύναμων στρωμάτων\”.

 Η πρόταση του Συνασπισμού θα περιγράφει τη διαδικασία προς την σταδιακή καταγγελία του μνημονίου. Ο κ. Τσίπρας δεν απορρίπτει την ιδέα σχηματισμού μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων η οποία κατά μείζονα λόγο θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. \”Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσουν στην απόρριψη του μνημονίου δεχόμαστε την ψήφο ανοχής\”, αποκαλύπτει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο protothema.gr αποκαλύπτοντας ότι ο Συνασπισμός δεν θα πει όχι στην πρόταση του δικομματισμού για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η απόρριψη του μνημονίου. Επίσης ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει και από τους εταίρους και δανειστές της χώρας να εξηγήσουν ποιο είναι το σχέδιό τους για να σταματήσουν οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει επίσης αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας και άμεσα μέτρα προστασίας των ασθενών εισοδημάτων.

 Σήμερα Τρίτη, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, εξαιρουμένων του Αντώνη Σαμαρά (συνομίλησαν εχθές Δευτέρα), του Ευάγγελου Βενιζέλου και της γενικής γραμματέως της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, όπως έγραψε ήδη το protothema.gr.

Οι συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας είναι με τον Φώτη Κουβέλη από τη Δημοκρατική Αριστερά, την ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων και την κυρία Λούκα Κατσέλη από την Κοινωνική Συμφωνία.

Αύριο Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τα συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς. Προς το παρόν δεν έχει κλειστεί συνάντηση με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Την Πέμπτη, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει τους πολίτες σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, πληροφορίς οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.

 Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να εξαντλήσει το τριήμερο που διαρκεί η διερευνητική εντολή. Στο σκεπτικό της συγκεκριμένης κίνησης προβάλλεται η επιθυμία της \”ευρύτερης στήριξης\” αν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν στοχεύουν στον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά εντάσσονται στη \”νέα προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook