Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την \”σιδηρά κυρία της Γεμανίας\” καθώς πληθαίνουν οι \”φωνές\” που την καλούν  να χαλαρώσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της.

Μετά την αντιπολίτευση και οι Γερμανοί \”σοφοί\” ζητούν από την καγκελάριο της ΓΕρμανίας να αναθεωρήσει την οικονομική πολιτικής της προωθώντας  μέτρα για την στήριξη της ανάπτυξης.

Ο έγκυρος οικονομολόγος, καθηγητής και μέλος της ομάδας των \”σοφών\” που συμβουλεύουν την καγκελαρία, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Προυπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής ενόψει της ψήφισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, στις 25 Μαίου, ζήτησε χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στις δημοσιονομικά \”απείθαρχες χώρες\” , όπως αποκαλεί ο \”πυρήνας\” της Ε.Ε τα υπερχρεωμένα κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μπόφινγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό της στρατηγικής του Βερολίνου και εισηγήθηκε την επιμήκυνση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα αλλά και να μετριαστεί η κοινωνική πίεση.

Επιπλέον, ζήτησε πιο ενεργό ρόλο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και την χρήση νέων οικονοπμικών εργαλείων, όπως τα ευρωομόλογα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται  και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Φερντιναντ Φίχτνερ, ο οποιος ζητά και αυτός επιμήκυνση των προγραμμάτων  σταθεροποίησης.  Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα , επισημαίνει ότι η ηπιότερη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook