Τελευταία ενημέρωση: 17:39

Να στείλουν επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές τους για το μνημόνιο, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που θέλουν πραγματικά να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε δηλώσεις του από τη Βουλή, μετά την ανάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της διερευνητικής εντολής, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε πέντε σημεία διαλόγου που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Συνάντηση Παπούλια - Τσίπρα


Στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η προσωπική ευθύνη είναι μεγάλη, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ιστορική η στιγμή για την Αριστερά.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων δύσκολα θα επιτρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης Αριστεράς και αναφέρθηκε στο μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα.

«Σας κάλεσα, για να σας αναθέσω διευρευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον κ.Τσίπρα.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Aριστερά και για το λαϊκό κίνημα και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Θα είχα περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει θετικά η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή αν πέρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».

Να πάρουν πίσω τις δεσμεύσεις τους προς τους δανειστές ζητεί από Σαμαρά και Βενιζέλο ο Αλ.Τσίπρας

Οι επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς


Συνάντηση με την Ιωάννα Κοντούλη των Οικολόγων Πράσινων έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρα συναντήθηκε με τον Φώτη Κουβέλη ενώ θα ακολουθήσει η συνάντησή του με την Λούκα Κατσέλη.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αύριο, Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Την τελευταία ημέρα της διερευνητικής εντολής θα δει τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και τον Πάνο Καμμένο.

(in.gr)