Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 18 δισ. στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EMS).

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν πως μετά τη σχετική υπουργική απόφαση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών στη μεταβατική περίοδο, μέχρι να οριστικοποιηθεί το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, το τραπεζικό σύστημα έχει θωρακιστεί.

Σύμφωνα με την υπουργική πράξη, το EMS θα συνάψει με τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) και με τις τράπεζες, συμβάσεις προεγγραφής με τις οποίες θα μεταφερθούν στις τέσσερις μεγάλες – Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς – ομόλογα ύψους 18 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα κατανεμηθούν σε κάθε τράπεζα για να προσμετρηθούν στα εποπτικά κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία προσωρινή λύση μέχρι να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες έως ότου οριστικοποιηθεί η τελική δομή του σχεδίου της ανακεφαλαιοποίησης.

Αρχικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε προγραμματιστεί για τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να έχει πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι από το πακέτο των 18 δισ. θα εισπράξουν 6,9 η Εθνική, 4,2 η Eurobank, 1,9 η Alpha Bank και 5 η Πειραιώς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook