Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τόνισε την Τρίτη ότι οι χώρες της ΕΕ που έχουν δεχθεί διεθνή στήριξη (όπως η Ελλάδα) «δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας παράλληλα με τις προσπάθειές τους για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη»

«Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή, εκτός από την άτακτη χρεοκοπία που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή, παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», είπε.

«Ανάπτυξη και σταθεροποίηση, τα χρειαζόμαστε και τα δύο», σημείωσε.

Ο ίδιος επέμεινε πως θα ήταν «ανεύθυνο» εκ μέρους της Κομισιόν συστήσει περαιτέρω αύξηση των ελλειμμάτων για να επιτευχθεί ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Κομισιόν αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι από σεβασμό στο θεσμό της δημοκρατίας δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησε μαζί του ότι λόγω της ευαίσθητης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, είναι συνετό να αποφεύγονται σχόλια.

Ωστόσο, ο κ. Μπαρόζο σχολίασε ότι το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά παράλληλα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.

«Η Κομισιόν ενέκρινε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και παραμένουμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις αγορές και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους, θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις και αναμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων» είπε και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να συνδυάζονται με σχέδια ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μπαρόζο, είπε ότι «σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις».

Κάλεσμα για ανάπτυξη

Ο κ. Μπαρόζο κάλεσε ακόμα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν για να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

«Πολυάριθμες προτάσεις (της Επιτροπής) βρίσκονται στο τραπέζι και περιμένουν το πράσινο φως των κρατών μελών και του Κοινοβουλίου. Έστω κι αν η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνο, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια καμπή στο τέλος της χρονιάς, αν ληφθούν τώρα οι σωστές αποφάσεις», αναφέρει ο Μπαρόζο σ\’ ένα έγγραφο για το οποίο έγινε λόγος το πρωί στους κόλπους της Επιτροπής και πρόκειται να παρουσιαστεί αργότερα σήμερα στον Τύπο.

Επιδιώκοντας να επωφεληθεί από τη νέα ώθηση που δόθηκε στο θέμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ο Μπαρόζο υπενθυμίζει τις κύριες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από την Κομισιόν εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια για να τονωθεί η δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Εκτός από το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020», που επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες ή στην πράσινη οικονομία, η Επιτροπή προτείνει να υπάρξουν αμοιβαία ευρωπαϊκά δάνεια («project bonds»), να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θεσπιστεί ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας μέρος των εισπράξεων από τον οποίο θα τροφοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, έχει ήδη υιοθετήσει αυτές τις ιδέες στο πρόγραμμά του για ένα σύμφωνο ανάπτυξης, το οποίο θα συμπληρώσει το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο από 25 χώρες της ΕΕ.

Βραχυπρόθεσμα, η Κομισιόν προτείνει να βελτιωθεί η χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης των νέων.

Εξάλλου, θα διαβιβάσει στα τέλη Ιουνίου, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για την ανάπτυξη, μια έκθεση για δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εν είδει δοκιμής σε 8 κράτη μέλη.

Πριν απ\’ αυτό, θα δώσει στη δημοσιότητα στις 30 Μαΐου οικονομικές συστάσεις προς κάθε χώρα της ΕΕ. Θα ανακοινώσει επίσης τη λεπτομερή ανάλυσή της για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες 12 κρατών. Η ιδέα είναι να εντοπισθούν οι δυσκολίες και οι ενδεχόμενες λύσεις σ\’ ένα κράτος με τρόπο ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Την ερχόμενη Παρασκευή, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της που αναφέρονται στην ανάπτυξη και τα ελλείμματα των χωρών της ΕΕ.

Ο κ. Ρεν, είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βρουν μία ισορροπία μεταξύ των προσπαθειών να τονωθεί η ανάπτυξη και παράλληλα της προσαρμογής των δημοσίων οικονομικών.

«Η συζήτηση προσαρμογή εναντίον ανάπτυξη είναι μία λάθος συζήτηση. Στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χαμηλής ανάπτυξης και του υψηλού χρέους δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πρέπει προωθήσουμε και τα δύο» τόνισε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook