Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ζητήσουν από τον Αντώνη Σαμαρά να κηρύξει πανστρατιά και να απευθύνει γενικό και άνευ όρων προσκλητήριο προς στελέχη που έχουν βρεθεί εκτός κόμματος, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Στέφανος Μάνος, ή ακόμα και στον Θάνο Τζήμερο της «Δημιουργίας Ξανά».

Εν μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών θα συνεδριάσει την Τετάρτη νωρίς το μεσημέρι η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί συνολικά για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και για την μετέπειτα πορεία του κόμματος.

Το θέμα έχει ήδη τεθεί από τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος το βράδυ των εκλογών ζήτησε επανένωση της παράταξης, καθώς και από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ότι πρέπει να επιστρέψει στη ΝΔ η Ντ.Μπακογιάννη, ο Στ.Μάνος και ο Γ.Καρατζαφέρης.

 Ο Α. Σπηλιωτόπουλος στο ΒΗΜΑ FM

Το αίτημα για επανένωσης της παράταξης έρχεται ως αποτέλεσμα των εκλογικών αποτελεσμάτων, με τη ΝΔ να καταγράφει ιστορικό χαμηλό με 18,85% και απώλεια ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων.

Οι βουλευτές που θα θέσουν εκ νέου το θέμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς οφείλει να απευθύνει προσκλητήριο προς όλους επί μιας φιλοευρωπαϊκής ατζέντας που θα διακρίνει τη ΝΔ από την Αριστερά, ενώ θα επιβεβαιώσει ότι είναι κεντρικός πολιτικός παίκτης μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Αρκετά στελέχη και βουλευτές προκρίνουν μια κίνηση του κ. Σαμαρά προς την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο της Δράσης Στέφανο Μάνο και γενικότερα τον χώρο των φιλελευθέρων, ενώ κάποιοι μιλούν ακόμα και για «γέφυρες» προς τον πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά».

Το βράδυ των εκλογών, ο νεοεκλεγείς Ν.Κακλαμάνης προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να δημιουργηθούν συνθήκες επανένωσης τη παράταξης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί, ωστόσο ορισμένα στελέχη της ΝΔ ανέγνωσαν στην πρωτοβουλία του να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έπειτα από περίπου 20 χρόνια, προκειμένου να τον συλλυπηθεί για την απώλεια της συζύγου, ως μια πρώτη κίνηση προσέγγισης των δύο πλευρών.

Ο κ. Μάνος δεν εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη προτίμησε να προαναγγείλει την Δευτέρα ότι, ενόψει νέων εκλογών, θα επιδιώξει να δημιουργηθεί ένα φιλελεύθερο μέτωπο με τη Δράση και τη Δημιουργία Ξανά.

«Είναι εποχή για συγκλίσεις των δυνάμεων και όχι για διαιρέσεις. Έστω και την ύστατη ώρα, επιβάλλεται να θέσουμε πάνω από οτιδήποτε άλλο το συμφέρον της Ελλάδας και του λαού. Όσο για τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα τους βρούμε αν υπάρχει πραγματική θέληση», δήλωσε ο Γ.Κοντογιάννης της Δημοκρατικής Συμμαχίας.