Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται οι δραματικές εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, δύο εικοσιτετράωρα μετά το κλείσιμο της κάλπης και τα πρωτοφανή για τα χρονικά της χώρας αποτελέσματα.

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες, περιοδικά, ιντερνετικά site και τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, πρωτίστως δε τα ευρωπαϊκά, παρακολουθούν λεπτό το λεπτό τις πολιτικές ζυμώσεις στην Ελλάδα, με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών να μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδά τους, σε συνδυασμό με τις αρνητικότατες επιπτώσεις που έχει στις αγορές η μέχρι και αυτή την ώρα  διαφαινόμενη ακυβερνησία στην Ελλάδα και η αυξανόμενη πιθανότητα προσφυγής σε νέες κάλπες τον Ιούνιο.

Πιο εκτενείς αναφορές και δη με διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς για το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας αλλά και για τους Έλληνες ψηφοφόρους και τις επιλογές τους φιλοξενούν τα γερμανικά ΜΜΕ. Πηχυαίοι τίτλοι και εκφράσεις όπως «πολιτικό τέλμα» και  «ήττα της Ευρώπης και της Γερμανίας», είναι οι πιο «ψύχραιμες» ανταποκρίσεις από την Αθήνα. Εκεί που συμφωνούν όμως όλες οι αναλύσεις των γερμανικών μέσων, από το «σοβαρό»  Spiegel και την Frankfurter Allgemeine Zeitung, την  Die Welt, την οικονομική Handelsblatt , έως και την πιο «λαϊκή» Bild, είναι στο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα οδηγεί σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο να καταφύγει η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές και κυρίως στο ότι «υπάρχει κίνδυνος οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα να μην συνεχιστούν\”

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg από την πλευρά του πάει το θέμα ένα βήμα παραπέρα: Έχει αναρτήσει στο site του κείμενο στο οποίο φιλοξενούνται εκτιμήσεις αναλυτών που θεωρούν πια βέβαιη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα δίνουν και χρονικό ορίζοντα ενός μηνός! (Διαβάστε εδώ). Επίσης το Bloomberg τονίζει πως οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές της Κυριακής και ενόψει των επόμενων εκλογών τον Ιούνιο, μεταθέτουν χρονικά την τόσο απαραίτητη για την Ελλάδα συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τη χώρα μας. «ΕΕ, ΔΝΤ και αγορές δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα όσο συνεχίζεται αυτή η αναταραχή. Η Ελλάδα θα ξεμείνει από λεφτά τον Ιούνιο…».

Με τίτλο «Αναταραχή στην Ελλάδα» η εφημερίδα Le Soir αναφέρεται ομοίως στην πολιτική αναταραχή στην χώρα και επισημαίνει ότι οι Έλληνες «έβαλαν την ΕΕ με την πλάτη στον τοίχο». Η εφημερίδα αναφέρεται στο ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών και στο ακόμα πιο αμφίβολο αποτέλεσμα αυτής της νέας κάλπης που μπορεί τελικώς να σημάνουν και τη de facto έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στο BBC προβάλλεται ο μεγάλος νικητής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας, με το δημοσίευμα να τονίζει πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «υπόσχεται» να «σκίσει» την συμφωνία λιτότητας για την οποία δεσμεύτηκε η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Στο ρεπορτάζ τονίζεται πως ο Αριστερός πολιτικός θα προσπαθήσει να συστήσει μια συμμαχία με άλλες πολιτικές δυνάμεις στη βάση της άρνησης του Μνημονίου.

Ανάλογο το ρεπορτάζ του CNBC που τονίζει πως «ο νέος Αριστερός ηγέτης δηλώνει πως το Μνημόνιο είναι νεκρό». Σημειώνει όμως πως παρότι ο κύριος Τσίπρας έχει πλέον στα χέρια του διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η πιθανότητα να επιτύχει κάτι τέτοιο είναι μικρή και η πιθανότητα να οδηγηθεί η Ελλάδα σε νέες εκλογές είναι πια πολύ μεγάλη.

Και το CNN τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται ότι εφόσον τελικώς γίνει πρωθυπουργός, με τη στήριξη άλλων κομμάτων, θα προσπαθήσει να ακυρώσει τις διεθνείς δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα. Ιδιαιτέρως το  CNNMoney  τονίζει πως αυτή ακριβώς η πιθανότητα, όπως και η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, καθιστούν εξαιρετικά νευρικές τις αγορές.

Και οι Financial Times σημειώνουν πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για νέες εκλογές, την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο κατρακυλά σε χαμηλά 20 ετών και ο κερδισμένος των εκλογών Τσίπρας χαρακτηρίζει άκυρο το Μνημόνιο και τις συμβάσεις στήριξης της Ελλάδας από τους πιστωτές της.

Μακράν τον πιο εντυπωσιακό τίτλο όμως τον ανήρτησε σήμερα η ιταλική Il Sole 24 Ore: Μιλάει για μια «ελληνική τραγωδία» και τονίζει πως καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και δεν φαίνεται εφικτή λύση στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook