Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξε η συνάντηση των ξενοδόχων με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου.

Το βασικό αγκάθι της κλαδικής σύμβασης μετατέθηκε προς εξέταση στη διαπραγμάτευση που θα γίνει στην Αθήνα μάλλον την Παρασκευή σε συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με το πανελλήνιο όργανο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου η υπογραφή νέας σύμβασης θα επιτευχθεί και ειδικά για το Ηράκλειο θα σημάνει ίσως και οριακές αυξήσεις από 1% έως 3% για τους μισθούς τους.

Στη σημερινή διαπραγμάτευση παρέστη και εκπρόσωπος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πέτυχαν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα θεσμικά τους ζητήματα όπως επιδόματα, 8ωρο, ρεπό, επαναπρόσληψη εργαζομένων ακόμα και θέματα μεταφοράς των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με λεωφορεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδοχείων Ηρακλείου Ανδρέας Μεταξάς υποστήριξε πως οι συγκυρία είναι δύσκολη αλλά η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολύ καλό κλίμα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα επιτευχθεί κοινά αποδεκτή λύση.

 Την πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων υποστήριξαν με δυναμική παρουσία εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με τον πρόεδρό του Σωκράτη Βαρδάκη να δηλώνει πως οι εργαζόμενοι δε ζητούν τίποτα παράλογο παρά μόνο την τήρηση της ισχύουσας κλαδικής σύμβασης.

Στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων βρέθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, δηλώνοντας πως ειδικά σε μια περίοδο που το Μνημόνιο πλήττει τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων της χώρας, ο τουριστικός κλάδος οφείλει να στηρίξει τους υπαλλήλους του.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη διαπραγμάτευση της Αθήνας, μάλλον την Παρασκευή ενώ παραμένει σε ισχύ η απειλή των εργαζομένων στον τουρισμό για απεργία μέσα στους κύριους τουριστικούς μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, αν οι ξενοδόχοι δεν υπογράψουν κλαδική σύμβαση έως τις 18 Ιουλίου.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook