Σε όσους αναρωτιέστε αν μπορεί να εκφραστεί η πείνα μας ή ο κορεσμός μας με αριθμούς θα απαντήσω με την λέξη φυσικά συμπληρώνοντας ότι αποτελεί μία πολύ καλή άσκηση για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος γιατί με αυτό το τρόπο θα εκπαιδευτούν και θα εξοικειωθούν με τα όρια και το σώμα τους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

0 Έχεις να φας πάνω από 7 ώρες και το σώμα σου αρχίζει να διαμαρτύρεται. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου έχουν πέσει τόσο που εντείνεται η ζάλη και έχεις ναυτία.

1 Νιώθεις αδύναμος, ζαλισμένος και έτοιμος να λιποθυμήσεις. Το στομάχι σου γουργουρίζει και τα επίπεδα συγκέντρωσης σου έχουν μειωθεί. Ότι βρεθεί μπροστά σου θα το καταβροχθήσεις.

2 Νιώθεις ένα ελαφρύ εκνευρισμό και απώλεια συγκέντρωσης, ίσως και ναυτία. Αρχίζει να γυαλίζει το μάτι σου από την πείνα!

3 Νιώθεις άβολα πεινασμένος και το στομάχι σου γουργουρίζει. Φυσικά έχει μεγάλη επιθυμία να καταναλώσεις άμεσα κάποια τροφή.

4 Νιώθεις ελαφρά δυσάρεστα. Τα σημάδια της πείνας αρχίζουν να εμφανίζονται. Αρχίζεις να λιγουρεύεσαι… Αλλά αντέχεις λίγο ακόμα…

5 Είσαι χορτάτος αλλά έχεις ακόμα χώρο το στομάχι σου. Βρίσκεσαι όμως σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο που έχεις αρκετά αποθέματα να λειτουργήσεις σωματικά και πνευματικά.

6 Είσαι υπέρκαλυμένος και ικανοποιημένος. Το ιδανικό επίπεδο κορεσμού. Μπορείς να ελέγξεις την κατανάλωση της τροφής που θα καταναλώσεις.

7 Είσαι ικανοποιημένος αλλά νιώθεις μία ελαφριά δυσφορία. Είναι το σημείο που το έχεις λίγο ακόμα χώρο στο στομάχι και ενώ νιώθεις εντάξει… η λιγούρα σου λέει και άλλο… Ενώ θα έπρεπε να σταματήσεις… δυστυχώς συνεχίζεις…

8 Αρχίζεις να χαλαρώνεις ζώνες και παντελόνια. Νιώθει δυσάρεστα χορτάτος. Είναι ήδη αργά…

9 Νιώθει ότι θα εκραγείς…

10 Νιώθεις τόσο ασφυκτικά χορτάτος που δυσκολεύεσαι ακόμα και να ανασάνεις. Νιώθεις άρρωστος και έχεις τάσεις εμετού και υπόσχεσαι ότι δεν θα το ξανακάνεις. Τουλάχιστον μέχρι το επόμενο υπερφαγικό επεισόδιο ή την επόμενη γιορτή.

Προσπάθησε να κυμαίνεσαι μεταξύ του 4 και του 6. Το να βρίσκεσαι κάτω από το 3 θα σε οδηγήσει σε αλόγιστη κατανάλωση τροφής. Πάνω από το 7 έχεις χάσει κάθε έλεγχο, ψάξε να βρεις τι σε οδηγεί στο να καταναλώνεις τόσο μεγάλες ποσότητες τροφής και ζήτα βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook