Τα δύο ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των πιο αδύναμων ευρωπαϊκών τραπεζών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο Patrick Honohan, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε ότι με το να αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οδηγεί σε επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών με κίνδυνο την αναζωπύρωση της κρίσης χρέους.

Ο Honohan πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Χρησιμοποιώντας τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοδότησης ως μέσο ανακεφαλαιοποίησης των αδύναμων τραπεζών και σαν προστατευτικό καθεστώς για μελλοντικά προβλήματα είναι ένας ξεκάθαρος τρόπος να συγκεντρώσουμε τους κινδύνους και να σπάσουμε τον δεσμό των κρατών με τις τράπεζες», δήλωσε ο Honohan.

zougla.gr