Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody\’s αναμένεται να προχωρήσει αυτό τον μήνα σε υποβαθμίσεις περισσότερων από 100 ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού γι\’ αυτές και να τις εξαναγκάσει να περιορίσουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Moody\’s είχε πει ότι θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και εταιρειών με διεθνή χρηματοπιστωτική δραστηριότητα ώστε πλέον να αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους, της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και των νέων κανόνων για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχουν καθορισθεί από την Επιτροπή της Βασιλείας (Basel Committee on Banking Supervision).

Σε σημείωμα του, στις 13 Απριλίου, ο οίκος είχε πει ότι θα ξεκινήσει τις υποβαθμίσεις στις αρχές Μαΐου με την αναθεώρηση των αξιολογήσεων των ιταλικών τραπεζών, για να περάσει στη συνέχεια σε χώρες όπως η Ισπανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Μεταξύ των τραπεζών αυτών, είναι η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg, ο οίκος δεν πρόκειται να ασχοληθεί, έως τον Ιούνιο, με τις αξιολογήσεις των εταιρειών με παγκόσμια δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες.

ιn.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook