«Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη, γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος των πάντων» τονίζει σε σημερινές συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Πρόντι, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης συμμετείχε σε εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Ευρωπαικής Μόρφωσης στη Βιέννη.

Όπως επισημαίνει, θεωρητικά, η Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει μόνον ένα 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, θα μπορούσε να εξέλθει από την Ευρωζώνη, όμως το βήμα της αυτό θα το ακολουθούσαν Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Όπως σημειώνει ο κ. Πρόντι, σε μια από τις συνεντεύξεις του, σε εκείνη στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ», η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να ειπωθεί ότι δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν και το γεγονός πως ο πρώτος (Αντώνης Σαμαράς) που ανέλαβε την εντολή αναγκάστηκε να την επιστρέψει, δεν είναι καλό σημάδι.

Στη συνέντευξή του στην «Ντι Πρέσε», αναφέρει ότι τον ανησυχεί πολύ το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και επισημαίνει πως οι αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πολύ σκληρές, πολλοί Έλληνες δεν έχουν καμία προοπτική και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα γίνει αποδεκτή μακροπρόθεσμα για μια νέα κυβέρνηση, η συμφωνία μείωσης του ελλείμματος.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί, όπως λέει, ότι δεν είναι δυνατό να επιβληθούν επιπλέον βάρη στην Ελλάδα και πως χρειάζεται μια επιπλέον διαγραφή χρέους, διότι διαφορετικά είναι αδύνατο στη χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και, κατά την άποψή του, η Ελλάδα είναι τόσο μικρή ώστε μπορεί να καταστεί δυνατή μια σωτηρία της.

Σε μια τρίτη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο κ. Πρόντι (ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής το διάστημα 1999-2004 και πρωθυπουργός της Ιταλίας δύο φορές 1996-1998 και 2006-2008), σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, που, όπως λέει, αναμενόταν, επισημαίνει πως η χώρα υποφέρει και συγχρόνως δεν έχει καμιά προοπτική, ενώ αν δεν μπορεί τώρα να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ