Με αυστηρούς κανόνες ξεκινάει από την 1η Ιουνίου η αρδευτική περίοδος στον Δήμο Γόρτυνας, καθώς η Δημοτική Αρχή έκανε γνωστό πως μόνο όσοι παραγωγοί αρδεύουν τις καλλιέργειες τους με τη μέθοδο των «σταγόνων» και παράλληλα έχουν τακτοποιήσει οφειλές περασμένων ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να ποτίζουν από το δημοτικό αρδευτικό δίκτυο.

Η πάταξη της σπατάλης του νερού αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Δήμο Γόρτυνας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κώστα Τσικνάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αποτελεί μονόδρομο για τους καλλιεργητές να εναρμονιστούν με τον κανονισμό άρδευσης, και προειδοποίησε με επιβολή τσουχτερών προστίμων τους παραβάτες.

«Στέλνουμε σαφές και αυστηρό μήνυμα προς όλους τους καλλιεργητές του Δήμου μας, ενόψει της αρδευτικής περιόδου, που ξεκινάει σε λίγες μέρες. Κανένας παραγωγός δεν θα κάνει χρήση νερού άρδευσης για να ποτίζει τις καλλιέργειές του, αν προηγουμένως δεν έχει τοποθετήσει «σταγόνες» στα δίκτυά του κι αν δεν τηρεί πιστά τον κανονισμό άρδευσης.

Το πρόβλημα της ανεπάρκειας του υδροφόρου ορίζοντα του κάμπου της Μεσαράς πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα και προσοχή κι ο περιορισμός της σπατάλης του νερού αποτελεί για την δημοτική αρχή, κόκκινη γραμμή.

Έτσι έχουμε αποφασίσει να θέσουμε ως βασικό όρο στους καλλιεργητές, την τοποθέτηση σταγόνων στις καλλιέργειες τους, προκειμένου να ποτίζουν από τα δημοτικά δίκτυα άρδευσης.

Δεν πρόκειται να γίνει καμία παραχώρηση και γι’ αυτό καλούμε τους παραγωγούς να μεριμνήσουν για την αντικατάσταση των δικτύων άρδευσης γιατί πρόκειται να αφαιρέσουμε τα υδρόμετρα απ΄ όλους όσους δεν πειθαρχήσουν.

Επίσης δεν θα επιτραπεί το πότισμα στους καλλιεργητές που δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους από τις προηγούμενες αρδευτικές περιόδου, καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε δυο κατηγορίες πολιτών και ουσιαστικά να αδικήσουμε τους συνεπείς.

 Εκτός αυτού, αν ο Δήμος δεν έχει ανταποδοτικά έσοδα, τότε δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε βασικές λειτουργικές υποχρεώσεις που είναι απαραίτητες για να μπορούμε να παρέχουμε νερό στους παραγωγούς για να ποτίζουν» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσικνάκης, που προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους από τους υδρονομείς του Δήμου, ώστε να διαπιστωθεί αν οι παραγωγοί έχουν τοποθετήσει σταγόνες στα δίκτυα τους.