Βαρύς ήταν ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τρεις εκ των συλληφθέντων την Κυριακή 6 Μαΐου στην Ξάνθη με την κατηγορία της παράβασης του εκλογικού νόμου.

Όπως αναφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για μαζική εκλογική δωροδοκία, καθώς βρέθηκε τετράδιο με ονόματα και αριθμούς πινακίδων, δίπλα στα οποία αναγράφονταν ποσά για βενζίνες, τα οποία παρείχαν ως ανταλλάγματα προς άγραν ψήφων σε συγκεκριμένο υποψήφιο στον κομματικό συνδυασμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΛΑΟΣ Ξάνθης κατήγγειλε το πρωί της Κυριακής συναλλαγές στον συνοικισμό Δροσερό, που βρίσκεται στις παρυφές της πόλεως της Ξάνθης, με ψηφοδέλτια της ΝΔ και τα αντίστοιχα εκλογικά ανταλλάγματα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ανάμεσα στις αρχικές καταθέσεις και στις καταθέσεις εντός της αίθουσας του δικαστηρίου από τα μέλη της Ν.Ε. του ΛΑΟΣ.

Το κατηγορητήριο:

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός εκ των αστυνομικών που προχώρησε στη σύλληψη των κατηγορουμένων, έπειτα από καταγγελία, η αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχο σε κτήριο εντός του οικισμού Δροσερού, στο οποίο βρίσκονταν άτομα που πραγματοποιούσαν ύποπτες συναλλαγές εκλογικού υλικού.

Μόλις έφθασαν στο κτήριο άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης, τα άτομα που βρίσκονταν εντός αυτού τράπηκαν σε φυγή, ενώ μέσα στον χώρο βρέθηκε μόνο ένα τραπέζι. Παράλληλα, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι είδε δύο άτομα, τα οποία και συνελήφθησαν και τους αποδόθηκαν κατηγορίες, να πετούν φακέλους και ένα τετράδιο.

Από την έρευνα προέκυψε ότι εντός των φακέλων υπήρχαν ψηφοδέλτια της ΝΔ, τα οποία έφεραν δίπλα στο όνομα του κ. Αλέξανδρου Κοντού σταυρό, ενώ στο τετράδιο αναγράφονταν αριθμοί πινακίδων και δίπλα σε αυτούς ποσά για δαπάνες καυσίμων. Επιπλέον, έξω από το εν λόγω τετράδιο αναγράφονταν «Το εκλογικό κέντρο του Φερντούν».

Η απολογία:

Στην απολογία τους, οι δύο εκ των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονταν εντός του κτηρίου, το οποίο ανήκει σε έναν εκ των τριών κατηγορουμένων, γιατί γιόρταζαν τη Γιορτή της Άνοιξης (ΕΝΤΕΡΛΕΣ) που εορτάζεται κάθε 6 Μαΐου. Παράλληλα, ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τις κατηγορίες και ουδέποτε έταξαν ή έδωσαν χρήματα με αντάλλαγμα την ψήφο τη δική τους ή κατοίκων του οικισμού.

Ο τρίτος εκ των κατηγορουμένων, ο κ. Φερντούν, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη δίκη, καθώς δήλωσε ασθένεια, ισχυρίστηκε διά του δικηγόρου του πως το τετράδιο όντως ανήκει σε αυτόν και τα ποσά και οι δαπάνες που αναφέρονται σε αυτό ουδεμία σχέση έχουν με την προεκλογική περίοδο, αλλά αφορούν σε παλαιότερη βοήθεια που είχε δώσει ο ίδιος σε συμπολίτες του. Παράλληλα, αναφέρθηκε πως ο τίτλος του τετραδίου (Το εκλογικό κέντρο του Φερντούν) γράφτηκε και κωλύθηκε πάνω στο τετράδιο αυτό από τρίτους, άγνωστους σε αυτόν, που προφανώς ήθελαν να τον βλάψουν.

Η απόφαση:

Το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινή φυλάκισης ενός έτους σε έκαστο εκ των δύο κατηγορουμένων που δήλωσαν «παρών» στη δική, ενώ στον τρίτο, που δήλωσε ασθένεια και στον οποίο άνηκε το τετράδιο, επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με αναστολή εκτελέσεως των ποινών για τρία έτη, καθώς και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για έναν χρόνο.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών τρίτων ηθικών αυτουργών και προς αυτή την κατεύθυνση διαβιβάστηκε η δικογραφία της υπόθεσης στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης.

ThrakiToday.com