Ανακοίνωση για το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου εξέδωσε η εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Ρεθύμνου σύμφωνα με την οποία:

«Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 με πολύ καθαρό τρόπο καταγράφηκε η βούληση του ελληνικού λαού να απεμπλακεί άμεσα η χώρα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων που δύο χρόνια τώρα οδήγησαν στην διάλυση της οικονομίας και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και την ανέχεια.

Η ελληνική κοινωνία στην πλειονότητά της αποδοκίμασε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τις πολιτικές ηγεσίες εκείνων των κομμάτων που μέχρι χθες έσπερναν τον τρόμο και τον φόβο, με στόχο την άκριτη εκτέλεση των προσταγών της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με την ψήφο του, μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, όχι ως υποδοχέα της δυσαρέσκειας και της λαϊκής διαμαρτυρίας, αλλά ως εκείνον τον πολιτικό φορέα που από νωρίς είχε αναδείξει ένα εναλλακτικό σχέδιο ανατροπής των πολιτικών εκείνων που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία σε διάλυση.

Οι νέοι και οι νέες, οι άνεργοι, οι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι πληγέντες συνταξιούχοι διαμόρφωσαν ένα διαρκώς ογκούμενο πολιτικό ρεύμα που αταλάντευτα έχει επιλέξει τη ρήξη τόσο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που βάζουν τα κέρδη των τραπεζών και της οικονομικής ολιγαρχίας πάνω από τις ανάγκες και τις ζωές των ανθρώπων, όσο και με το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδήγησαν την Ελλάδα σε μια από τις πιο σκληρές κρίσεις που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας.

Δυστυχώς, με νωπό ακόμα το εκλογικό αποτέλεσμα, οι συνδιαχειριστές των βάρβαρων πολιτικών δείχνουν να μην έχουν καταλάβει τη νέα δυναμική που αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία. Με απίστευτο κυνισμό, συνεπικουρούμενοι από τα γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα, επιχειρούν να επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία μια μορφή πολιτικής αμνησίας.

Ως δια μαγείας ξέχασαν τα πεπραγμένα τους, ξέχασαν τις πρακτικές του ρουσφετιού και της διαφθοράς, ξέχασαν τη ρητορική του εκφοβισμού και της καταστροφολογίας και προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τον ελληνικό λαό για την επιλογή του στην κάλπη, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν επιλέγει να συγκυβερνήσει μαζί τους και ουσιαστικά για την επιμονή του να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα. Δεν μας τρομάζουν, δεν μας ξεγελούν, δεν κάμπτουν την αγωνιστική μας προοπτική οριστικής ρήξης με τη μνημονιακή πολιτική, δεν θα μας καταστήσουν μέρος του προβλήματος. Θα υπηρετήσουμε με συνέπεια το πρόγραμμα που θέσαμε υπό την κρίση του ελληνικού λαού.

Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, σε συνδυασμό με εκλογικά αποτελέσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον και συνεπώς απτές πολιτικές ευκαιρίες για ένα νέο προσανατολισμό στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας που διεξάγεται τούτη την περίοδο δεν είναι μια διαμάχη ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα για την διαμόρφωση των συσχετισμών πολιτικής ισχύος. Πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα στους τραπεζίτες, την οικονομική ολιγαρχία και τους ποικίλους πολιτικούς τους εκπροσώπους από τη μια και τα συμφέροντα των μισθωτών, των ανέργων και των ελεύθερων επαγγελματιών από την άλλη.

Μας ενδιαφέρει απολύτως η διακυβέρνηση του τόπου. Εμείς θέλουμε κυβέρνηση αριστεράς που θα υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτοί θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μνημονίου. Αλλά πρωτίστως μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης. Εμείς δε ζητάμε ούτε ζητήσαμε ποτέ από κανένα να κάνει δηλώσεις μετάνοιας. Ζητάμε όμως να σταματήσουν τα παιχνίδια στη πλάτη του ελληνικού λαού. Ζητάμε δηλώσεις ειλικρίνειας.

Καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων. Αν αποδέχονται τις προτάσεις αυτές ως βάση διαλόγου, αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν πια οι δεσμεύσεις τους προς την κα Μέρκελ και τη κα Λαγκάρντ, ότι από όποια θέση και αν βρεθούν θα εφαρμόσουν το μνημόνιο, και τα βάρβαρα μέτρα της λιτότητας, τότε, ενδεχομένως να έχει νόημα η συζήτηση. Αν όμως επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση ομηρίας στις δικές τους δεσμεύσεις, τότε αυτό να το ξεχάσουν. Διότι η δέσμευση της ψήφου του ελληνικού λαού είναι σημαντικότερη από τις δικές τους δεσμεύσεις, που τις έδωσαν γραπτώς ερήμην του ελληνικού λαού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαμορφώνει μια πολιτική πρόταση 5 σημείων και καλεί όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου ενωτικά να αγωνιστούν για την εφαρμογή τους:

1. Άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.

2. Ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις.

3. Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρώτες την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, που σήμερα παρ’ ότι έχει πάρει κοντά στα 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις σε δημόσιο χρήμα, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Ζητάμε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

5. Δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ρεθύμνου ευχαριστεί τους πολίτες που συντάχθηκαν μαζί του σε αυτήν την εκλογική μάχη και τους καλεί να πυκνώσουν τις γραμμές των πρωτοβάθμιων σωματείων, των ακηδεμόνευτων συνεταιρισμών, των κοινωνικών κινημάτων που μάχονται για τα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και των πρωτοβουλιών ανασυγκρότησης της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook