Πρόταση προς τον Φώτη Κουβέλη να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας αναμένεται να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στις \”εγγυήσεις\” που αναμένεται να προσφέρει ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι ο κ. Κουβέλης -εφ\’ όσον αποδεχθεί- θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει το κυβερνητικό συμβούλιο του οποίου θα ηγηθεί με τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο ίδιος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση θα αναφέρεται απλώς στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολιγομελούς και ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου, αποτελούμενου από περίπου 15 υπουργούς.

 Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα αναλάβουν τη δέσμευση να υπερψηφίζουν τα σχέδια νόμου που θα εισηγείται η κυβέρνηση Κουβέλη.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιοφωνικό σταθμό Real απέρριψε τo ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία υποστηρίζοντας ότι πρόκειται \”για ένα σενάριο χωρίς καμία βάση\” και προσθέτοντας ότι \”δεν μπορεί να πάρει μέρος σε κυβέρνηση στην οποία δεν θα υπάρχει προγραμματική συμφωνία και δεν θα μετέχει το δεύτερο κόμμα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ\”, οι πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Κουβέλη αυξάνονται.

 Στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι η σκέψη αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό προϋποθέσεις και κυρίως εφ\’ όσον γίνει αποδεκτή η θέση του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς για διαφοροποίηση και αλλαγή βασικών πολιτικών του μνημονίου ώστε να γίνει ηπιότερο και να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική που θα βγάλει την Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

 Η πρόταση προς τον κ. Κουβέλη να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναμένεται να επισημοποιηθεί και θεσμικά από τον κ. Βενιζέλο μόλις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

 Ασφαλείς πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Βενιζέλος πρότεινε και στον κ. Τσίπρα (με τον οποίο συναντώνται αυτή την ώρα στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή) τον σχηματισμό ολιγομελούς κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό από την αριστερά και ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

 Η άποψη που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ είναι ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται, οι Ευρωπαίοι ζητούν τη συγκρότηση σταθερής και υπεύθυνης κυβέρνησης και η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους να μην προλάβουμε τις επαναληπτικές εκλογές.

 Δεν είναι γνωστό αν ο κ. Σαμαράς έχει αποδεχθεί την πρόταση του κ. Βενιζέλου. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εξεταζει το ενδεχόμενο να στηρίξει την πρόταση να αναλάβει πρωθυπουργός ο κ. Κουβέλης, ουσιαστικά για παροχή \”λευκής\” επιταγής στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς να σχηματίσει κυβέρνηση και να επαναδιαπραγματευθεί για τη βελτίωση του μνημονίου.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook