Για καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο κάνουν λόγοι οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης σε ανακοίνωση αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος διαπιστώνοντας τη μεγάλη αύξηση των ποσοστών του κόμματος στο νησί.  

Στην ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης αναφέρεται αναλυτικά: 

Σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη η ψήφος των πολιτών ήταν καταδικαστική για τη πολιτική της λιτότητας του Μνημονίου και για τα κόμματα που την υποστήριξαν. Οι πολίτες εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για το τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων εξουσίας που το οικοδόμησαν. Η ψήφος βασίστηκε στο αίσθημα αγανάκτησης, ανασφάλειας και στη διάθεση για τιμωρία των υπευθύνων. Δυστυχώς, το θολό σκεπτικό μιάς «αντισυστημικής» διαμαρτυρίας από μεγάλο τμήμα ανενημέρωτων ψηφοφόρων έφερε στη βουλή και αντικοινωνικά στοιχεία που αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και την ασφάλεια των πολιτών.
Είναι ανάγκη όλα τα κόμματα να σεβαστούν και να συνυπολογίσουν τη θέληση των πολιτών για αλλαγή πολιτικής, για σεβασμό της ανάγκης των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των μικρών επιχειρηματιών για αξιοπρέπεια και προοπτική.

Οσον αφορά το αποτέλεσμα των Οικολόγων Πράσινων, τοπικά ήταν πολύ ανεβασμένο σε σχέση με το 2009 ( 4,25% στο Ηράκλειο, 4,27% συνολικά στην περιφέρεια Κρήτης), σε επίπεδο ο χώρας όμως, αν και αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό πλησιάζει (2,93%) αλλα δεν φτάνει το 3% και μένουμε εκτός βουλής για λιγότερες από 5000 ψήφους. Εκτιμούμε πως εξωγενείς παράγοντες που αφορούν τις συνθήκες πραγματοποίησης των εκλογών (η πόλωση γύρω από το μνημόνιο, η κυριαρχία ακραίας συνθηματολογίας, το άγχος για τα οικονομικά) και ενδογενείς (δικές μας αδυναμίες) διαμόρφωσαν αυτό το αποτέλεσμα.

Δεν μπορούμε, όμως, να μην καταγγείλουμε και τον απαράδεκτο εκλογικό νόμο. Αν ίσχυε η απλή αναλογική οι Ο.Π, θα δικαιούνταν 10 βουλευτικές έδρες. Γίνεται απόλυτα φανερή η κατάφορη παραβίαση της δημοκρατίας από το καλπονοθευτικό σύστημα. Το 19% του ελληνικού λαού που ψήφισε μικρότερα κόμματα δεν εκπροσωπείται στη σημερινή βουλή. Το δώρο των 50 κλεμμένων εδρών, στο πρώτο κόμμα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και αποδεικνύεται κατά τον καλύτερο τρόπο ότι δεν βοηθά τελικά ούτε τη δημιουργία κυβέρνησης.

Θέλουμε να τονίσουμε πως το ιδεολογικό ρεύμα της Πολιτικής Οικολογίας δεν είναι ευκαιριακό, δημιουργήθηκε από πραγματική κοινωνική ανάγκη. Αν η κακή οικονομική συγκυρία δημιουργεί συνθήκες υποβάθμισης της φύσης και του περιβάλλοντος, η υπερεκμετάλλευση και η καταστροφή της φύσης γεννάει φτώχεια. Με αυτή τη βασική διαπίστωση θέλουμε να συναντηθούμε με όσους αναγνωρίζουν στην πολιτική οικολογία τη δυναμική για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η εντυπωσιακή τάση αλλαγής και ανάτασης, που εκφράστηκε με τη ψήφο προς τα αριστερά, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν προτάσεις όπως αυτές που θέσαμε προ των εκλογών:
Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, παύση των πληρωμών των δανειστών για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να πάρει τα πάνω της η οικονομία. Δημιουργία τράπεζας Ειδικού Σκοπού για να δανείζεται με το επιτόκιο των εμπορικών τραπεζών. Στροφή στην πραγματική οικονομία και παραγωγική ανασυγκρότηση με σεβασμό στους φυσικούς πόρους. Επενδύσεις στις ΑΠΕ (με αναθεώρηση του νομικού πλαισίου και της αυθαίρετης κλίμακας), στα δίκτυα μεταφορών, στην αγροτική οικονομία, στον εναλλακτικό τουρισμό. Φορολόγηση του πλούτου και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Δικαιότεροι φόροι και καλύτερη είσπραξή τους. Κοινό αγώνα στο πλαίσιο της Ευρώπης και απαίτηση η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί τα σύνορά μας ώστε να μειώσουμε τα χρήματα που δίνουμε για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.