Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η καταβολή της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ από την τρόικα, εκταμίευση που θα προχωρήσει κατά το πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν. Ωστόσο, ορισμένες χώρες εμφανίζονται «διστακτικές» για την εκταμίευση και ζητούν αναβολή της -ενδεχόμενο πάντως που νομικά είναι περίπλοκο, καθώς η αποδέσμευση έχει ήδη εγκριθεί.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να είναι και στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί επειδή είχε ήδη εγκριθεί» από τους δανειστές, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, είπε ότι η καταβολή των επόμενων δόσεων του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αν σχηματιστεί μία κυβέρνηση που θα «λειτουργεί».

«Πρέπει να πούμε τώρα στον ελληνικό λαό ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, πως καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποδεσμεύσει έστω κι ένα μικρό κομμάτι αυτών των 130 δισ. ευρώ που έχουμε θέσει στη διάθεση των Ελλήνων αν δεν υπάρχει κυβέρνηση που να λειτουργεί, η οποία να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί και να διαχειρίζεται τα χρήματα που καταβάλλονται», σημείωσε.

 Πηγές του Reuters στο EFSF ανέφεραν πως το συμβούλιο του Ταμείου θα αποφασίσει σε συνεδρίασή του την Πέμπτη για το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι πιθανότερο να καταβληθεί η δόση παρά να παρακρατηθεί».

Επίσης, πηγές που επικαλείται το Dow Jones Newswires ανέφεραν πως αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα εξετάσουν το ζήτημα της δόσης σε τηλεφωνικές τους συνομιλίες την Πέμπτη. Χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, υποστηρίζεται, εμφανίζονται διστακτικές και επιθυμούν αναβολή της εκταμίευσης εξαιτίας του ρευστού σκηνικού μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η προηγούμενη έγκριση στενεύει το νομικό περιθώριο για τέτοιες κινήσεις, υποστήριξαν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Το ίδιο πρακτορείο υποστηρίζει πως αξιωματούχοι και από το ΔΝΤ δεν θεωρούν πιθανή την παρακράτηση της δόσης, υποστηρίζοντας πως πρόθεση είναι μάλλον η πίεση προς την Αθήνα για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook