«Μετά το τέλος των επαφών μου, διαπίστωσα ότι υπάρχει ευρεία κοινωνική στήριξη, αλλά ασθενής πολιτική στήριξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε το όνειρο μίας αριστερής κυβέρνησης πραγματικότητα» δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το πέρας των διερευνητικών του επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει την Πέμπτη τη διερευνητική εντολή και το κόμμα του θα συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Το ραντεβού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για επιστροφή της διερευνητικής εντολής είναι στη 1 το μεσημέρι.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά ότι «μιλούν τη γλώσσα της μπλόφας», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά «ξεκάθαρα, χωρίς δεύτερες σκέψεις». Ό,τι είπαμε προεκλογικά λέμε και μετεκλογικά. Ο λαός έκλεισε τα αυτιά του στην κινδυνολογία, είπε ο κ. Τσίπρας. «Έχουν κάνει καραμέλα την απειλή εξόδου από το ευρώ» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι με την πολιτική αυτή «έφυγαν από τις τράπεζες 75 δισ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η χώρα στις 6 Μαΐου γύρισε σελίδα. «Όπως στη ζωή δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, έτσι δεν υπάρχει και ολίγον μνημόνιο» είπε ο Αλ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η εντολή του λαού είναι σαφής και μη παρερμηνεύσιμη: Ανατροπή του μνημονίου».

«Απευθυνθήκαμε σε κοινωνικούς φορείς. Μας λοιδόρησαν και για αυτό» σημείωσε εξάλλου ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στέρεες σχέσεις με την κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία, ενώ σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τη στάση της ΔΗΜΑΡ, αφού εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη στήριξη από τον Φώτη Κουβέλη, αναρωτήθηκε όμως τι θα γινόταν αν η στήριξη αυτή ερχόταν προεκλογικά.

Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί ικανοποίηση για την τακτική που ακολουθήθηκε. Επίσης εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή ή τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και σε αυτό το ενδεχόμενο θα επικεντρωθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα 24ωρα.

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο το πολιτικό σύστημα να αποσαθρωθεί ακόμη περισσότερο και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, στο κοινοβουλευτικό πεδίο και στην κοινωνία.

Για τους λόγους αυτούς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα είτε για να χειριστεί τις εξελίξεις αν σχηματιστεί κυβέρνηση είτε για να δώσει ένα νέο εκλογικό αγώνα, που κατά την εκτίμηση κορυφαίων στελεχών θα είναι νικηφόρος.

Συνάντηση με Αντώνη Σαμαρά

Οι όροι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία του και άμεση πτώχευση της χώρας, επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη νέα -ιδιαιτέρως σύντομη- συνάντησή του με τον Αλ.Τσίπρα, διατηρώντας τους υψηλούς τόνους της χθεσινής δήλωσής του, μετά την κατάθεση των πέντε αξόνων πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μου ζητά να υπογράψω την έξοδο της χώρας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας. Και αυτό δεν πρόκειται να το κάνω» τόνισε και εξήγησε ότι θα ήταν διατεθειμένος να παρέχει ανοχή ακόμη και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά με απαρέγκλιτο όρο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

«Ο ελληνικός λαός ψήφισε δύο πράγματα: παραμονή στο ευρώ και αλλαγή πολιτικής» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ακόμη ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ΝΔ ήταν η πρώτη που έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και να σταματήσει η ανεργία.

«Και οι εταίροι μας, με την αποδοχή της επιστολής μου εκείνης, το αποδέχθηκαν! Είναι λοιπόν, ένα «κεκτημένο» για την Ελλάδα, όχι κάτι που θα ’πρεπε να πάρουμε πίσω» επισήμανε.

Η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης, άρχισε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 8:00 μ.μ.

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

«Εξήγησα στον κ. Τσίπρα ότι οι όροι που έθεσε δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του Μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία της και άμεση πτώχευση της χώρας.

» Του επανέλαβα ότι είμαι διατεθειμένος να στηρίξω μια κυβέρνηση σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων, με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή της πολιτικής του Μνημονίου.

» Του είπα ότι είμαι διατεθειμένος να δώσω ανοχή ακόμα και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τη δική μας συμμετοχή, με απαρέγκλιτο όρο την παραμονή μας στο ευρώ.

» Του επεσήμανα, ότι με την επιστολή που έστειλα στους δανειστές μας έθεσα για πρώτη φορά επίσημα αυτό που ως τότε δεν είχε τολμήσει να θέσει κανείς: την ανάγκη αλλαγών – τροποποιήσεων – στην οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και να σταματήσει η ανεργία.

» Αυτό που ως πρόσφατα πολλοί μας έλεγαν ότι «δεν γίνεται»…

Και οι εταίροι μας, με την αποδοχή της επιστολής μου εκείνης, το αποδέχθηκαν! Είναι λοιπόν, ένα «κεκτημένο» για την Ελλάδα, όχι κάτι που θα ’πρεπε να πάρουμε πίσω.

» Ο Ελληνικός λαός ψήφισε δύο πράγματα: παραμονή στο ευρώ και αλλαγή πολιτικής.

» Αυτή τη στιγμή, σε αυτά τα δύο αιτήματα καταφέραμε να έχουμε τη συμπαράταξη και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Εκεί, λοιπόν, πρέπει να επιμείνει η Ελλάδα.

» Ο κ. Τσίπρας με την καταγγελία της σύμβασης ζητά κάτι εντελώς διαφορετικό, που απομονώνει την Ελλάδα από παντού.

» Δεν μου ζητά ο κ. Τσίπρας να αποσύρω την υπογραφή μου!

Μου ζητά να δεχθώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας. Κι αυτό δεν πρόκειται να το κάνω.

» Αλλά η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μόνο να αποφύγουμε τα χειρότερα. Είναι να οδηγήσουμε τη χώρα μέσα από απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, σε πορεία Ανάπτυξης.

» Γιατί αυτή είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να μας βγάλει από το Μνημόνιο! Και είμαστε η μόνη παράταξη που έχει Σχέδιο για την επιλογή αυτή».

Συνάντηση με Ευάγγ. Βενιζέλο

Την υπογραφή της επιστολής που θα αποσταλεί στην Τρόικα ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχτηκε υπέρ της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Στην κυβέρνηση αυτή πρότεινε να συμμετέχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ με πρωθυπουργό τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Εναλλακτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι αν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι προτάσεις που έχει διατυπώσει το κόμμα του μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια τη χώρα σε καλύτερο σημείο από ότι είναι σήμερα, είναι διατεθειμένο το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει, αν δεν τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος ο οποίος τόνισε ότι στην κατεύθυνση της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα κινηθεί, εφόσον πάρει την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, θα ζητήσει στην επιστολή του από τους Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι και Ντράγκι ένα νέο εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη, ενώ θα τονίσει ότι τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για τον Ιούνιο δεν μπορούν να ισχύσουν έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Συνάντηση με Πάνο Καμμένο

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε δεν υφίσταται θέμα σχηματισμού κυβέρνησης από το αντιμνημονιακό μέτωπο, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν φτάνουν τον αριθμό των 120. Αρα δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματιστεί κυβέρνηση αντιμνημονιακού μετώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι εάν τα άλλα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο «αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους, να αποσύρουν τις δεσμευτικές υπογραφές τους και να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση κατάργησης του μνημονίου και άμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ, θα το δούμε στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουν πιστοί σε όσα έχουν πει προεκλογικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook