Η Ελλάδα ήταν η αφορμή και όχι η αιτία της κρίσης στην ευρωζώνη, υπογραμμίζουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Υποστηρίζουν ότι η κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι η ευρωζώνη είναι μια λειτουργική νομισματική ένωση και ταυτόχρονα μια ατελής οικονομική και δημοσιονομική ένωση, συγκροτούμενη από κράτη-μέλη με διαφορετικές δομές.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο ενώ τονίζεται ότι για όσο διάστημα δεν προχωρεί στην κατεύθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, θα προκαλούνται νέες κρίσεις.

Ο Κ. Σημίτης και Γ. Στουρνάρας δήλωσαν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο του 2010 από την ελληνική κυβέρνηση οδήγησαν σε μερική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητας αλλά έφεραν βαθιά ύφεση, αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και κοινωνικές ταραχές.

Τέλος, απέρριψαν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία ενώ απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

protothema.gr