Μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί για να την λάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στόχος του κ. Βενιζέλου είναι να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης. Ουσιαστικά, εκτιμάται, ότι πρόκειται για μια «γέφυρα διαλόγου» έως τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Ευ.Βενιζέλος έχει στραμμένο το βλέμμα του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, λόγω της δυσφορίας που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αν και οι περισσότεροι δεν μιλούν δημόσια, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν ακολουθεί την ίδια τακτική: «Χρειάζεται συζήτηση για τα πρόσωπα και τις ευθύνες σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και είμαι διαθέσιμος να κάνω ό,τι μου πουν».

Συνέδριο επανίδρυσης εδώ και τώρα ζήτησε την Τετάρτη και η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ «για να κάνουμε μία αρχή αντίστοιχη αυτής του 1974».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει εφ\’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, πριν από τη συνεδρίαση των νέων βουλευτών του κόμματος, που έχει προγραμματισθεί για το πρωί της Πέμπτης.

«Δύναμη εθνικής ευθύνης»

Όσον αφορά στην διερευνητική εντολή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκοπεύει να την αξιοποιήσει «ως δύναμη εθνικής ευθύνης» για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση και προοπτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει τετ α τετ συνομιλία με τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους δεν έχει συναντηθεί στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, δηλαδή με τον Φώτη Κουβέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς και τον Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ακολούθως θα συναντήσει και τον Αντώνη Σαμαρά (ΝΔ) και τον Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ) σε μια προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης με τη συμμετοχή κομμάτων που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Παρά την ασυμφωνία που καταγράφηκε στο χθεσινό ραντεβού του διάρκειας μιας ώρας με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – «στην παρούσα φάση της διαδικασίας δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λύση» –, ο κ. Βενιζέλος άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας σε σχέση με την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης είτε μέσω των δικών του επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς είτε κατά τη σύσκεψη όλων στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Κ. Παπούλια.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να παίξει όλα τα χαρτιά του προς την κατεύθυνση της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφενός διότι θεωρεί ότι η ακυβερνησία επί έναν μήνα έως τις επόμενες εκλογές θα αποβεί καταστροφική για τη χώρα, αφετέρου διότι εκτιμά ότι δεν διαθέτει επαρκή χρόνο για να δώσει στο ΠΑΣΟΚ νέα πνοή ώσπου να στηθούν και πάλι οι κάλπες.

Πάντως, την Τετάρτη, δεν αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Τσίπρα για οικουμενική κυβέρνηση ειδικού σκοπού, για το πάγωμα των μέτρων και των διαδικασιών του μνημονίου και για θεσμικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook