Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, όπου σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ενώ ξένοι ηγέτες συνεχίζουν να συζητούν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των ξένων μάχιμων δυνάμεων, συμπεράσματα για το οποίο αναμένεται να βγουν στην προσεχή σύνοδο του NATO στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Τέσσερις μαχητές και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχη η οποία ξέσπασε σε αγορά στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

\”Οι αντάρτες μπήκαν σε κατάστημα σε μια τοπική αγορά κι άρχισαν να πυροβολούν από εκεί εναντίον της αστυνομίας\”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Σεντίκ Σεντίκι. Οι αστυνομικοί σκότωσαν τους τέσσερις, που οι αρχές θεωρούν ότι ήταν βομβιστές-καμικάζι, στο επεισόδιο αυτό στην επαρχία Πάκτικα, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν. Έξι αστυνομικοί και δύο πολίτες τραυματίστηκαν, είπαν αξιωματούχοι.

Ανάμεσα στους αστυνομικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν ένας αξιωματικός. Δύο ήταν μέλη της τοπικής αστυνομίας, δηλαδή μιας πολιτοφυλακής που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και δρα παράλληλα με το στρατό και την αστυνομία για να φρουρεί χωριά και πόλεις.

Στη νότια επαρχία Χελμάντ ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από αντάρτες των Ταλιμπάν ενώ επέστρεφε στην κατοικία του. Σύμφωνα με τις αρχές, το επεισόδιο σημειώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην περιοχή Μάρτζα. Στην ίδια επαρχία, στην περιοχή Νάουα, οι αφγανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με αντάρτες χθες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένα μέλος των Ταλιμπάν και ένας στρατιώτης.

Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν σήμερα ότι οι αρχές θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην επόμενη φάση της μεταβίβασης της ευθύνης από τις ξένες στις αφγανικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αναμένεται να ανακοινώσει την Κυριακή τη μεταβίβαση της ευθύνης για 230 περιοχές και τα κέντρα όλων των επαρχιακών πρωτευουσών στον έλεγχο των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της διαδικασίας αυτής πριν από την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων του NATO ως τα τέλη του 2014.

\”Το 2014 θα αντιμετωπίσουμε μια εθνική δοκιμασία επιβίωσης, αλλά οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το έθνος είναι δεσμευμένο να ολοκληρώσει αυτή την διαδικασία\”, δήλωσε ο Άσραφ Γάνι Αχμαντζάι, υπεύθυνος για την διαδικασία αυτή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

\”Το τρίτο στάδιο είναι δύσκολο. Δεν θέλουμε να πούμε ψέματα στον λαό του Αφγανιστάν, αλλά οι δυσκολίες δεν είναι τέτοιες που να μην έχουν λύση. Το τέταρτο και το πέμπτο στάδιο θα είναι ακόμα πιο δύσκολα\”, είπε ο Αχμαντζάι, πρώην υπουργός Οικονομικών. Τα στάδια της διαδικασίας που έχουν σχεδιάσει οι αρχές του Αφγανιστάν και οι δυτικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση της χώρας είναι συνολικά πέντε. Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιες περιοχές θα παραδοθούν στην ευθύνη των αφγανικών δυνάμεων.

Για δυσκολίες έκαναν επίσης λόγο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ράιαν Κρόκερ και ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, καθώς οι αντάρτες συνεχίζουν τις επιθέσεις, ενώ οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση μοιάζουν να έχουν αποτελματωθεί.

Δύο μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχολίασαν τις τελευταίες ημέρες ότι οι Ταλιμπάν είναι ισχυρότεροι σήμερα από ό,τι πριν ο Ομπάμα διατάξει την αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, αμφισβητώντας την αποτίμηση της Ουάσινγκτον για την κατάσταση στη χώρα.

Από την πλευρά της Ευρώπης, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα να γίνει σεβαστό το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, που έχει οριστεί από το NATO για τα τέλη του 2014, ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε κάνει λόγο για ταχύτερη απόσυρση των γαλλικών δυνάμεων.

\”Η αρχή που ισχύει για τη γερμανική κυβέρνηση είναι: μπήκαμε μαζί (στο Αφγανιστάν), θα φύγουμε μαζί\”, είπε η Μέρκελ στους γερμανούς βουλευτές στην διάρκεια μιας ομιλίας της ενόψει της συνόδου του Ατλαντικού συμφώνου στο Σικάγο, την 20ή και 21η Μαΐου.

Ο Ολάντ είχε κάνει λόγο πριν από την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας για την πρόθεσή του να αποσύρει τις μάχιμες γαλλικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν στα τέλη του 2012–δύο χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

Στη σύνοδο της συμμαχίας στο Σικάγο αναμένεται να \”επιβεβαιωθεί συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί το 2010 στη Λισαβόνα για μια αποχώρηση από τώρα ως τα τέλη του 2014\”, πρόσθεσε η Μέρκελ. \”Το καλό νέο είναι ότι η διαδικασία μεταβίβασης των ευθυνών [για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις] προχωρεί, όπως είχαμε προβλέψει\”, είπε ακόμα η γερμανίδα καγκελάριος, εκτιμώντας παράλληλα ότι η κατάσταση \”βελτιώνεται\” στο Αφγανιστάν.

Η Γερμανία έχει την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Αφγανιστάν υπό την διοίκηση του NATO, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οικοδεσπότης της συνόδου αυτού του μήνα, ανακοίνωσαν χθες πως συμφώνησαν το θέμα του Αφγανιστάν να είναι το κεντρικό στις συζητήσεις που θα γίνουν. Εκτός αυτού, στη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, οι Ομπάμα και Ράσμουσεν είπαν ότι θα εξεταστούν οι αμυντικές δυνατότητες της συμμαχίας και οι συνεργασίες του NATO με χώρες εκτός Συμφώνου.

Ακόμα, οι Ομπάμα και Ράσμουσεν αναμένουν ότι οι σύμμαχοι θα ανακοινώσουν πως υπήρξε πρόοδος σε \”σημαντικές πρωτοβουλίες, περιλαμβανομένης της αντιπυραυλικής άμυνας\”. Το NATO \”είναι πλέον το κέντρο ενός παγκόσμιου δικτύου εταίρων για την ασφάλεια που έχουν δράσει πλάι στις δυνάμεις του NATO στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και το Κόσοβο\”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook