Στον αέρα βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών λόγω της πολιτικής παράλυσης στην Ελλάδα.

Ωστόσο το μόνο στοιχείο το οποίο παραμένει ενθαρρυντικό είναι ότι η Τρόικα δεν επιθυμεί κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ θα απορριφθούν.

«Η Τρόικα έχει θέσει ως στόχο να διατηρήσει ιδιωτικές τις ελληνικές τράπεζες ενώ η ελληνική σεναριολογία για κρατικοποίηση κρίνεται άστοχη» αναφέρει πηγή με γνώση στους σχεδιασμούς της Τρόικα.

Η χθεσινή πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι θα προκαταβάλλει 18 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα εγγυηθεί τις αμκ των τραπεζών ήταν μια τυπική διαδικασία.

Είναι ήδη γνωστό ότι το ΕΤΧΣ θα προκαταβάλλει 6,9 δις στην Εθνική, 4,2 δις στην Eurobank, στην Alpha 1,9 δις και στην Πειραιώς 5 δις ευρώ.

Προκαταβολή σημαίνει ότι τα κεφάλαια που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτών θα είναι υψηλότερα.

Όμως λόγω της πολιτικής παράλυσης η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στον αέρα.

Με βάση το αρχικό σχέδιο τέλη Απριλίου ήταν η ΤτΕ να ανακοινώσει τα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης για κάθε τράπεζα και μαζί να παρουσιάσει και τις ζημίες της Blackrock.

Όμως φαίνεται ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από την διεξαγωγή των νέων εκλογών ίσως 17 Ιουνίου.

Ταυτόχρονα εγείρεται και μείζον θέμα και για τις κρατικές τράπεζες ΑΤΕ και ΤΤ οι οποίες έχουν λάβει παράταση έως τα τέλη Μαΐου να ανακοινώσουν αποτελέσματα χρήσης 2011 αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθούν.

Αρμόδιος παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφέρει ότι «το πιθανό σενάριο είναι ότι θα υπάρξει και νέα παράταση πιθανότατα έως τα τέλη Ιουνίου για τις ανακοινώσεις των ΑΤΕ και ΤΤ.

Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία προεργασία, ουδείς γνωρίζει τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της ΑΤΕ και του ΤΤ.

Θα είναι απευθείας από το ΕΤΧΣ με όρο ειδικά στην ΑΤΕ να υπάρξει απόσχιση δραστηριοτήτων κοινώς να μεταφέρει σε άλλο σχήμα τις μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές, δεν είναι ξεκάθαρο;

Όμως ένα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει και που προφανώς έχει προβληματίσει τους τραπεζίτες είναι ότι λόγω της πολιτικής παράλυσης της χώρας και της ανόδου της Αριστεράς οι τραπεζίτες δεν μπορούν να προσβλέπουν σε ευνοϊκούς όρους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δεν μπορούν να προσβλέπουν σε warrants ή αυξημένη συμμετοχή των CoCos ή στον διαχωρισμό αποτιμητικών και μη ζημιών.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχει επέλθει πλήρης ανατροπή σκηνικού.

Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης δήλωσε στο www.bankingnews.gr «ελπίζαμε προ των εκλογών ότι μπορεί να πάρουμε 3-4 warrants και ότι τα CoCos θα αντιστοιχούν έως και στο 20% της ανακεφαλαιοποίησης ότι θα γινόταν αποδεκτός ο αναβαλλόμενος φόρος και θα γινόταν διαχωρισμός μεταξύ αποτιμητικών και μη ζημιών.

Με εξαίρεση ίσως τον αναβαλλόμενο φόρο όλα τα υπόλοιπα είναι στον αέρα.

«Ίσως να μην υπάρξουν καν warrants» αναφέρει τραπεζίτης θέλοντας να καταδείξει την μάχη που δίδεται στο παρασκήνιο.

Η πολιτική παράλυση στην Ελλάδα έχει ζημιώσει καίρια το τραπεζικό σύστημα. Σχεδόν χρεοκόπησαν τις τράπεζες και η πολιτεία για μια ακόμη φορά ανήμπορη να λάβει ζωτικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον της οικονομίας.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook