Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχτηκε το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι του Ρεθύμνου και ενώ η τουριστική περίοδος έχει μόλις αρχίσει.

Πιο συγκεκριμένα οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Αmadea» που προσέγγισε το λιμάνι της πόλης, γνώρισαν από κοντά τις ελληνικές «ομορφιές» καθώς αναγκάστηκαν να μεταφερθούν με λέμβους στη μαρίνα εξαιτίας του μεγάλου μήκους του πλοίου που έκανε αδύνατη την πρόσδεσή του στο λιμάνι.

Για κάμποση ώρα λοιπόν μέχρι να δοθεί λύση το κρουαζιερόπλοιο παρέμενε αγκυροβολημένο εκτός λιμανιού με τους ξένους επισκέπτες να κοιτάζουν από μακριά το Ρέθυμνο.
Το τραγελαφικό αυτό περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών του λιμανιού.

Στο πνεύμα αυτό, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου απέστειλε έγγραφο στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.

Στο έγγραφο αναφέρεται αναλυτικά:

«Σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες, ένας από τους λόγους, για τους οποίους το κρουαζιερόπλοιο που κατέπλευσε το πρωί της 9ης Μαΐου 2012 στο λιμάνι του Ρεθύμνου, αγκυροβόλησε «αρόδο», ήταν και η ύπαρξη ιδιαιτεροτήτων στο λιμάνι της πόλης μας.

Σύμφωνα, επίσης, με άλλες πληροφορίες, μέχρι το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου έχουν προγραμματιστεί προσεγγίσεις ακόμα δεκαπέντε κρουαζιερόπλοιων.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πλοίο της εταιρείας CRETAN LINES θα συνδέσει το Ρέθυμνο με το πρώτο λιμάνι της χώρας, προκειμένου να ευοδωθεί ο πολυπόθητος στόχος, να αποκτήσει δηλαδή και πάλι το Ρέθυμνο το δικό του Καράβι.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και κυρίως την αναγκαιότητα στήριξης και ενίσχυσης του τουρισμού κρουαζιέρας, ως ένας από τους βασικούς πυλώνες τουριστικής ανάπτυξης του Νομού μας και για τη διαφοροποίηση του τουριστικού του προϊόντος, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες και πρωτόγνωρες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει η Χώρα μας, θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία, όσο ποτέ στο παρελθόν, την λήψη από την Υπηρεσία σας, λόγω αρμοδιότητας, όλων εκείνων των ενδεδειγμένων και αναγκαίων μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.

Ειδικότερα, θεωρούμε αναγκαία τα παρακάτω:

1.- Λήψη μέτρων και κατασκευή ή συμπλήρωση απαιτουμένων έργων για την εξάλειψη των ιδιαιτεροτήτων του λιμανιού προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτος ελλιμενισμός πλοίων.
2.- Δημιουργία συγχρόνων χερσαίων έργων υποδομών αναμονής για την εξυπηρέτηση των επιβατών κατά τον απόπλου και κατάπλου των πλοίων».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο τουρισμός κρουαζιέρας είναι ένα στοίχημα που η Κρήτη οφείλει να κερδίσει για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η βελτίωση των υποδομών των λιμανιών θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα.